Sunday, 22 May 2011

Saya Dapat Hadiah Xperia X10 Mini Pro Bersama Benda Comel PinkyReddish.

tak tahu mahu letak tajuk apa untuk entry kali ini. taip padam. taip padam. berkali kali pulak tu. jadi ai straight to the point ajelah. maka persoalan pun sudah terjawab. EncekJantungHati hadiahkan sebijik henfon idaman pujaan hati jiwa dan raga ai. Alhamdulillah.



~part paling seronok adalah ianya warna pink. ouch! jambu gitu~


~henfon SE cybershot C905 hadiah dari parents ai tahun lepas~


~henfon nokia yang pertama mampu bertahan lama dengan ai dan juga henfon terakhir yang ai beli sendiri tahun lepas~

heee! ingat tak dalam entry lepas ai ada cakap EncekJantungHati ada beli hadiah seperais untuk ai. heheh! sebenarnya hati ai dapat agak dah cuma belum pasti aje. anda mahu tahu apa beliau hadiahkan untuk ai? hadiah beliau memang betul betul seperaislah. sebab berjaya buat muka ai bertukar jadi merah padam!


~tadaaa! its a baby's shoes. alololololololo coooooomel sangat sangat~

anyway if one day later yu read this EncekJantungHati ai hope yu will smile comel comel. thank you sooo sooo sooo sooo much for this big surprise. its only between yu and me. dan terima kasih kerana begitu memahami jiwa raga ai yang gila gadget.

oke lah. ai got to go. its time for d.i.y besday present for him. besday beliau on the way sudah.

Friday, 20 May 2011

Now Im An Androider.

Testing! Testing! Testing 1 2 3! Heheh. Ini entry pertama via my smallest smartphone. Full story in my next entry. Got to go. Mahu tido sudah. Ai mengantuk sangat sangat.

Thursday, 19 May 2011

Ini Pertama Kali Ucapan Selamat D Sini.

Alhamdulillah. Selamat Yang KeEnam Bulan Sama Sama Terdimengorat. Selamat Yang KeTiga Bulan Pertunangan ai dan EncekJantungHati. jujur kalau ada yang selalu mengadap belog ai mesti tertanya tanya kenapa ai lansung tak pernah sebut tak pernah cerita tak pernah apa apa pun tentang hari pertunangan ai apatah lagi nak beriya iya ucap ucap bagai. selalunya kan ai membebel bebel pasal kisah kisah sedih saja. sampai siap kena kena soundlah dengan SiAnon. jadi ini yang pertama kali.

ai seboleh boleh nya belum mahu kisahkan tentang cerita hikayat ai dan beliau. mungkin 1hari nanti ai akan ceritakan semuanya. apa apa pun hari hari yang berlalu penuh dengan dugaan ujian pengalaman dan pengajaran yang betul betul mematangkan fikiran kami.

apa yang pasti genap 2bulan kami bertunang ujian seberat berat ujian sudah menimpa. ouh mungkin itu perkara normal sebagai proses kami saling mengenali. hampir hampir saja ikatan terputus. setakat ini itu adalah ujian yang paling hebat untuk kami. dan Alhamdulillah hari berganti hari semuanya semakin baik baik semula. dan Alhamdulillah apa yang sudah berlaku menjadi punca hati ini terbuka sepenuhnya untuk belajar menerima kehadiran beliau sepenuhnya dalam hidup ai saat ini. dan apa yang sudah berlaku juga menjadi penutup kepada segala kisah silam ai. Alhamdulillah.

anyway d sebabkan ini adalah pertama kali kami menyambut hari 19haribulan jadi ini adalah pertama kali ai ucapkan d sini dalam belog ai. ouh kami gelarkan hari 19haribulan sebab 19haribulan setiap bulan adalah hari istimewa untuk kami berdua.

19haribulan kali ini sangat hebat. d sebabkan EncekJantungHati sudah buat silap besar maka beliau sangat sangat bersungguh sungguh untuk menebus kesilapan beliau. ouh ai sangat terharu! 19haribulan kali ini ai dapat banyak hadiah. hoyeah! hoyeah!



heee! ai dapat cincin baru sebagai ganti cincin merisik ai yang sebelum ini. sebab ai sudah terpatahkan cincin merisik yang sebelum ini. bila terpatahkan itu bermaksud agak ganas jugaklah ai ni dengan secara tidak sengaja. nasib baik EncekJantungHati sangat sangat baik hati. ai fikir ai cuma mahu pergi betulkan semula tapi beliau bermurah hati tukar yang baru. terima kasih sayang! paling best ai dapat sepasang anting anting mutiara asli dengan percuma. itu paling hebat! EncekJantungHati cakap hari itu hari bertuah untuk ai. ameeen.

hadiah yang kedua lebih lebih lebih lagi hebat. sebab EncekJantungHati lebih lebih bermurah hati mahu hadiahkan ai sebijik henfon idaman hati ai. ouh yeah! tapi sebenarnya kebetulan saja. awalnya cuma beliau yang mahu tukar henfon. tapi tiba tiba beliau sudah booking dua sekaligus. katanya mahu sama sama sedondon. ameeen sekali lagi.


~ini Xperia X10 mini. adakah ini yang akan on the way? beliau cakap ini yang beliau suka~


~dan ini pula Xperia X10 mini pro. adakah ini yang akan berkepit dengan ai nanti? ai pula cakap ini yang ai suka~

syukur Alhamdulillah. rasa macam nak melompat lompat sampai terkeluar bumbung rumah. heee melampau sungguhkan? apa apa pun keadaan sehari demi sehari semakin baik lepas semua kisah sedih berlalu. banyak ruang ruang baru semakin terbuka. Alhamdulillah.

sekarang ai tengah bergayut dekat telefon dengan EncekJantungHati. tepat pukul 12malam tadi terus beliau call. tak menyempat nyempat. jadi sepanjang beliau membaca text ucapan untuk malam istimewa ini ai pulak dengan rajinnya update entry ini dekat belog. hebat!

anyway sayang Selamat Yang KeEnam Bulan Sama Sama Terdimengorat. Selamat Yang KeTiga Bulan Pertunangan kita. maafkan ai untuk setiap salah silap dan dosa dosa ai. ai bersyukur sebab yu faham kenapa dan apa yang berlaku semuanya bersebab. terima kasih juta juta lemon.


~hadiah dari EncekJantungHati masa hari pertunangan kami yang lepas~

##notakaki##EncekJantungHati cakap esok lusa mungkin tulat ada lagi hadiah seperais dari beliau. huiyooo hadiah secara pukal betul bulan ini. ameeen murah betul rezeki.

Tuesday, 17 May 2011

Combo Wishes.

lama diam. sibuk. yeah ai sangat sibuk. dan banyak aral yang melintang. eyh hmm lebih kuranglah kan. ermmm ouh yea ai sudah mula kerja baru. Alhamdulillah kali ini hebat sikit. sebab sudah masuk minggu yang ketiga. ini baru cool. kan? hahaha! ouh yeah. entry kali ini ai letak title combo wishes. combo lah. combo kan maksudnya banyak banyak campur sekali.

pertama ai mahu ucap Selamat Hari Ibu. ermmm Happy Belated Mother's Day untuk semua yang sudah bergelar ibu. dan ai sangat gembira dengan kehidupan ai sekarang. untuk tahun ini pertama kali ai sambut dengan adanya 3orang ibu dalam hidup ai. ai ada PuanMama ai. ai ada PuanMotherInLaw ai. dan ai ada PuanEmak ai. Alhamdulillah rezeki murah jadi adalah hadiah untuk mereka. cuma paling ai tak sabar adalah mahu pulang ke kampung halaman dekat Lekir sana dan jumpa dengan PuanEmak ai. sebak betul dengar suara beliau cakap terima kasih sebab ai masih sudi ucapkan ucapan dan masih mahu anggap beliau sebagai ibu. mereka adalah hadiah paling bermakna dalam hidup ai saat ini dari Allah. Alhamdulillah!

kedua ai mahu ucapkan Selamat Hari Guru. ermmm Happy Belated Teacher's Day untuk semua cikgu cikgi. ermmm TicerChacha ini untuk awak juga. selamat menjadi pendidik yang berdedikasi. semoga tabah selalu. jadi cikgu cikgi zaman sekarang banyak ujian dan dugaan. silap sikit alamatnya "i see u in court" lah jawabnya. hahahah! apa pun bertabahlah selalu. kerja apa pun sebenarnya semuanya sama saja. ada susah ada senangnya. bergantung kepada diri kita sendiri macam mana mahu buat diri mampu untuk jatuh cinta kepada tugas yang kita pegang.

ketiga ai mahu ucap Selamat Menyambut Hari Wesak. kepada kita kita yang tumpang sekaki bercuti maka Selamat Bercuti. dengan adanya cuti hari ini barulah ai ada kesempatan untuk update belog ai. kalau tidak jangankan belog mahu sentuh BabyVostro ai pun tak sempat. hari hari ai sekarang sibuk dengan kerja. kadang kadang rasa macam sudah tidak punya dunia lain lagi selain dari kerja kerja kerja dan kerja saja. setiap hari ai berumahtangga dekat office dari pukul 8.30pagi sampailah ke malam. kadang kadang pukul 10.30malam baru balik. kadang kadang sudah terlupa waktu sebenar office hour ai sepatutnya 5.30petang atau 6petang. haih. tiap tiap hari mesti kena OT. silap silap gaji OT lagi banyak dari gaji basic. muahahaha! ouh kerja yang banyak sampai ke tua pun belum tentu siap.

ai enjoy dengan dunia sekarang sebab sudah memang sebati dalam diri sifat workaholic. hahaha! masuk hari ketiga kerja ai sudah kena kerja sampai malam. proses untuk handover kerja dari senior kepada junior memang renyah sangat sangat. banyak kerja! awal awal dulu memang susah hati. takut takut nanti pengalaman lama berulang lagi. ai sibuk dengan kerja sampai ada orang ketiga lain yang masuk jarum. nasib baik EncekJantungHati sangat sangat faham. beliau kata dari moment pertama beliau kenal ai memang dengan shoutout ai cakap pasal kerja kerja dan kerja saja. jadi sampai ke saat ini beliau tidak punya masalah dengan kesibukan ai dengan dunia kerja. Alhamdulillah.

kalau ikutkan banyak yang mahu ai cerita. banyak dugaan datang. dalam masa yang singkat gelaran tunangan orang yang d sandang hampir terlucut. dalam kalut kalut dengan masalah ai masih pilih untuk diamkan diri hampir sebulan lamanya. betullah cakap orang bila sudah bertunang banyak betul dugaan. mana yang lemah mesti akan kalah. dan bagi diri ai yang memang lembek kalau ikutkan hati mungkin hari ini ai bertitle bujang semula. hahaha! bersyukur sebab ada beliau yang sangat tabah. tabah dengan sikap ai yang ermmm entahkan apa apa je.

dan dalam kalut kalut itu jugalah Allah berikan rezeki yang baik untuk ai hari ini. lepas berbulan bulan jadi penganggur terhormat akhirnya bertemu juga dengan kerja yang sesuai dengan jiwa. kata orang kalau kerjanya bagus titlenya hebat gajinya beribu tapi tak sesuai dengan jiwa takkan bertahan lama jugakan? jadi kali ini Alhamdulillah. sudah masuk minggu ketiga. dan Alhamdulillah minggu depan ai d panggil untuk pergi temuduga dengan SPA pulak. bukan kerja dengan spa kecantikkan tau. ini SPA yang SPA itulah. Suruhanjaya Perkhidmatan Awam. hah itulah. Alhamdulillah. rezeki Allah nak bagi memang sekelip mata. mungkin ini hikmah d sebalik ujian yang sudah ai lalui untuk satu masa sebelum ini.

ouh yea. baru baru ini ada orang cari ai. cuba teka siapa dia? haha! faham faham sendiri ajelah. lama sudah dia hilang. macam chipsmore. sekejap ada sekejap hilang. sampai ai sendiri pun tak faham. kata kawan tapi ouh kawan lah sangat. apa apa pun terima kasih sebab masih sudi bertanya khabar dan masih mahu mengambil berat tentang diri ai.

tapi sebenarnya ai faham kalau makwe buah hati awak tak ada depan mata baru awak berani nak cari ai tanya khabar bagai. ermmm paling ai tak boleh blah siap pesan jangan bagitahu siapa siapa yang dia cari ai dia call ai dia mesej mesej dengan ai lagi. apahal? takut sangat. ouh yea untuk pengetahuan awak ai masa awak call dan awak mesej ai hari itu EncekJantungHati ai ada dekat sebelah. ai boleh jawab dan ai masih balas mesej mesej dari awak. ini baru jujur. dan ai tahu awak kenal siapa diri ai. ai tidak pernah takut untuk jadi jujur. kalau kawan tidak ada apa pun masalah untuk berlaku jujur. tak adalah ai sembunyi sembunyi jawab call apatah lagi untuk balas mesej mesej dari awak. simple. tak perlu cari ai untuk sakitkan hati ai. konon mahu nasihat itu ini. fakta yang sebenarnya diri awak sendiri sudah berubah ke tidak. itu saja. sekian bye.


Sunday, 15 May 2011

Zarul & The Protes - Luka



Luka
Luka yang terdalam
Saat kau luahkan
Kita dah berakhir

Hancur
Hancurnya hatiku
Saat kau pergi
Tinggalkanku di sini

Dimana janji manismu dulu
Mengapa engkau sanggup menidakkan hatimu
Saat manis yang kita lalui
Akan aku jadikan semuanya
Pengajaran untukku hadapi seluruh hidupku

Masih terasa kucupan darimu
Di saat kau melafazkan cinta
Kita berjanji kan tetap bersama sehingga akhirnya

Jika
Dapatku kembali
Ke saat itu
Akan ku perbetulkannya

Aku masih tak dapat menerima
Kesilapan kecil yang membawa bencana

Ohh

Saat manis yang kita lalui
Akan aku jadikan semuanya
Pengajaran untukku hadapi seluruh hidupku

Masih terasa kucupan darimu
Di saat kau melafazkan cinta
Kita berjanji kan tetap bersama sehingga akhirnya

Ohh

Aku masih tak dapat menerima
Kesilapan kecil yang membawa bencana

Saat manis yang kita lalui
Akan aku jadikan semuanya
Pengajaran untukku hadapi seluruh hidupku

Masih terasa kucupan darimu
Di saat kau melafazkan cinta
Kita berjanji kan tetap bersama sehingga akhirnya

Andai masih ada ruang untukku
Andai diriku masih punya waktu
Percaya padaku ku hapus dukamu segala resahmu

Ohhh

Jika
Dapatku kembali
Ke saat itu
Akan ku perbetulkannya

Sunday, 1 May 2011

How To Private Your Blog?

AsSalam. hi guys. sory lama hilang. sebenarnya hari hari mengadap belog tapi always mood hilang. errr faham faham ajelah kan perempuan sebulan sekali memang mood selalu ke laut lah ke bendang lah ke awan lah. hiks! sebenarnya ai sudah siapkan tutorial ni sejak hari Jumaat lagi sebab ada blogger blogger baru yang bertanya. so ai rasa lebih baik ai buatkan tutorial untuk mereka.

oke! untuk step pertama adik adik sekali buka dashboard belog masing masing yea. dekat sana adik adik sila kelik dekat Setting. refer dekat gambar bawah ini oke.



untuk step kedua pula adik adik kelik dekat Permission. refer dekat gambar bawah ini oke.



nanti akan keluar page macam dekat bawah ini. untuk step ketiga pula adik adik bolehlah pilih

*Anybody - maknanya belog adik adik adalah open kepada pihak public.

*Only People I choose - maknanya belog adik adik cuma boleh d baca oleh orang orang yang adik adik invite saja.

*Only Blog Authors - maknanya cuma adik adik sebagai tuan belog saja yang boleh baca. kalau ada dua tiga empat lima dan lagi lagi lagi bilangan author jadi mereka mereka sajalah yang boleh baca.




sudah siap. yeay! senang ajakan? selamat mencuba.