Wednesday, 9 November 2011

Hulk Warna Pink. Wehuuu!

yeahhh! cepat ucap tahniah dekat ai. sebab berjaya tukar jadi hulk warna pink. barulah sepadan dengan EncekTunang EncekJantungHati. sebab beliau adalah hulk warna hijau. oke fine! berhenti melalut. sebenarnya ai sangat gembira sebab akhirnya berjaya atasi perasaan takut untuk pakai contact lense. yeahhh! bertahun tahun sudah ai memendam hasrat menyimpan impian kot!

pernah sekali dulu masa contact lense baru mula nak famous amos dalam negara kita nih ai pulun pergi optical care. beriya lah hai siap check mata semua sudah. bila sampai part untuk belajar pakai lense ai gagal. hasrat terpendam d situ sahaja sebab ai terlalu takut. ai tak ingat tahun berapa tapi waktu itu ai dalam tingkatan 6rendah dekat sekolah menengah methodist acs sitiawan. hahah! sila kira sudah berapa tahun berlalu sebab sekarang umur ai sudah pun 25tahun. hiks!

setiap kali teman kawan pergi buat contact lense atau tengok kawan kawan pakat ramai ramai pakai lenses ai cuma diam. bila mereka soal ai jawab tunggu sampai ada lense warna pink baru ai pakai. maklumlah waktu tuh ai fikir siapalah merepek nak buat contact lense warna pink ye tak? akhirnya sekarang hamek kau betul betul ada contact lense warna pink. harussslah ai bantai beli lenses warna pink. ekekeke!

sekarang ai nekadkan hati untuk overcome rasa takut sebab mahu surprisekan EncekJantungHati masa hari akad nikah dan hari kenduri nanti. sekali ai heret beliau untuk teman ai mencari mencari yang berkenan d kalbu. plan yang asalnya ai mencari lenses warna purple nak ala ala violet gitu. tahu tahu tadi terjumpa satu kedai ada lense warna pink. anda fikir makhluk tuhan yang obses dengan warna pink tapi tak mengaku nih nak tunggu lagi? harussslah gedik gedik nak buat. hilang habis rasa takut. tapi sekejap ajelah hilangnya pun!

d sebabkan ai baru pertama kali nak belajar pakai contact lense jadi orang dekat optical care tuh besungguh sungguhlah ajar ai. sampai merah bijik mata. menangis lah konon sekejap sebab meleleh leleh air mata. jari pegang lense mulut memanggil manggil EncekTunang EncekJantungHati. tapi boleh beliau diam diam. siap keluar pergi jenjalan sekejap. alasannya tak sampai hati dengan ai merintih rintih. hati mau tapi takut. tapi syukur alhamdulillah sebab akhirnya ai berjaya atasi rasa takut. siap boleh pakai buang pakai buang sudah. huhuh!

apa apa pun ini untuk EncekJantungHati. harap beliau berbanggalah jugak dengan perngorbanan kecil ai nih. walaupun orang cakap eleyhhh bukan apa sangat pun tapi bagi ai besar jugak kot sebab jujur ai memang takut bab nak jolok jolok bijik mata. hahaha!


~ini contact lense warna violet @ purple~


~tadaaa! inilah warna mata baru ai. hulk pink gitu. sebijiklah macam dalam gambar dekat atas nih~

kesimpulannya ai puas hati dengan pencapai terbaru ai. kira berbaloi jugaklah usaha menapak beribu batu selamanih semata mata mencari lenses yang berkenan d hati. kesian EncekTunang EncekJantungHati. dan terpaling ai puas hati adalah kerana warna contact lense ai macam boleh tukar tukar. kalau tengok dari jauh nampak macam warna brown. kalau tengok sekali imbas nampak macam warna violet. tapi kalau renung betul betul baru akan nampak warna pink. wehuuu! ai gembira. oke nyte nyte. mahu pergi tido sambil senyum senyum.

Tuesday, 8 November 2011

Ceritera Setahun Setahun Dan Hampir Menjelang Setahun. Alhamdulillah.

home alone dan spring cleaning the house before balik ke kampung yang jauhnya hanya 2 3 minit dari rumah. hahah! Selamat Hari Raya AidilAdha 2011. may Allah bless all of us. semoga d murahkan rezeki kita dan semoga Allah makbulkan doa setiap hambanya yang mengharapkan untuk d jemput menjadi tetamuNya. dan semoga setiap pengorbanan kita mendapat keredhaan Allah. insyaAllah ameen. maaf terlambat sehari eyh 2hari!

okeyh. ini boleh d kategorikan sebagai sambungan kepada kisah dalam entry yang ini. setahun setahun dan hampir menjelang setahun? apekahhh? berbalik kepada kisah sambungan entry maka last story endingnya macam ini "facebook ai memang meriah. sejak sejak putus cinta satu masa dulu kemudian status tukar jadi single lagi lah bertambah meriah. semua orang pun tiba tiba jadi rajin nak tegur cakap hi lah cakap hello lah tanya khabar lah. dalam ramai ramai ai selalu berfacebook dengan seorang ermmm nama dia AhSengKu. dari sekeping gambar yang AhSengku upload ni lah jadi punca EncekJantungHati ai rajin bebenar tegur tegur ai. cewahhh!" tapi meriahnya cuma sekadar dalam facebook. jadi bermulalah sesi berbalas balas comment dekat wall facebook. itu pun kira ala ala kadar aje gitu.

Hari Deepavali yang lepas genaplah setahun tarikh perkenalan kami secara personally. maksudnya hari Deepavali setahun yang lepas tuh mula segala cerita. yang lawaknya kami cuma bermesej mesej melalui facebook. selalu terfikir dan selalu tertanya kenapa agaknya EncekJantungHati ai tak pernah lansung mintak nombor henfon. gagah sungguhla beliau mesej ai melalui facebook mesej aje. ehemmm! ai sudah tahu jawapannye. ekekeke! rahsia kita ajeye sayang? wink wink!

Hari Raya Haji yang baru berlalu semalam genaplah setahun tarikh persahabatan kami. iyelah kalau sudah mesej setiap hari haruslah bersahabat baik. ye tak sayang? teheee! tapi bagusnya bila baca balik mesej mesej dulu haruslah tergelak sebab semuanya mesej tak bermotif lansung. tapi mesej mesej tersebutlah yang banyak buat ai tersenyum senyum seorang diri setiap masa saat ketika dan setiap hari. sampai kena sound dengan Boss ai lah waktu dekat airport tengah tunggu turn naik flight pergi vietnam. sayang ai konfem yu ingat lagi cerita waktu nih kan? janji eyh rahsia kita dua aje tau!

semua pun sudah genap setahun. dan sekarang kami berdebar debar tunggu lagi satu tarikh paaaling penting untuk genap setahun. yeahhh! kalau tengok dekat sidebar mesti ada yang boleh agak kan? dan dalam menghitung hari untuk sampai ke tarikh genap kami setahun itu jugaklah kami menghitung waktu untuk menukar status dari tunangan kepada suamisteri. insyaAllah. Alhamdulillah buat masa sekarang Allah tunaikan doa kami untuk terus miliki tarikh 19november sebagai tarikh yang penting setiap kalinya. 19november tahun 2010 yang lepas tarikh itulah kami sepakat untuk saling mengenali dengan lebih seriyus walaupun tanpa ikatan sebagai couple couple bagai.

untuk EncekJantungHati terima kasih sayang sebab sanggup terima syarat ai yang tak mahu sebarang ikatan cinta tanpa nikah satu masa dulu. ai fikir yu cuma main main. tak sangka lepas 3bulan kita jadi kawan dan sahabat yu nekad untuk tukar status kita sebagai tunang tunangan. Alhamdulillah. yu banyak berkorban semata mata mahu buktikan keikhlasan hati yu. terima kasih sayang! terima kasih kepada yang selalu mendoakan kebahagiaan ai. ini untuk mereka yang menuduh ai tanpa usul periksa. dan ini hasil berkat doa dari anda yang menganiayai ai. dan ini berkat doa ai hamba Allah yang sangat sangat teraniaya. paling penting setiap kebahagiaan yang ai lalui sekarang adalah berkat doa mereka mereka yang mahu ai bahagia selepas terlalu lama menderita. terima kasih!

dari 30++ hari yang tinggal berkurang jadi 20++ hari. kemudian dari 20++ hari yang tinggal kira kira lagi sudah tinggal belas belas hari aje lagi. sekejap tadi sembang sembang dengan EncekTunang EncekJantungHati ai kira kira lagi eyh sudah tinggal 10++ hari aje lagi. huwaaa ai takut! okeylah. bye.

Tuesday, 1 November 2011

NovemberRain yang bertukar menjadi NovemberRainbow.

heylooo November. putar kembali masa bulan bulan yang dulu ai selalu terfikir November yang d harap tak akan mampu kami capai. malah EncekJantungHati selalu dedicate lagu NovemberRain dekat ai. sedih kot kalau d kenang balik. tapi syukur Alhamdulillah sebab Allah maha penyayang. Dia tunaikan doa doa EncekTunang EncekJantungHati ai selama nih lepas dugaan demi dugaan yang kami lalui. jadi malam nih jom kita main kira kira lagi yea sebab ai kan memang selalu saaayang sangat dengan angka 19 nih.

ai belum mahu announce kan tarikh tarikh penting majlis ai. errr ai kan memang selalu perahsia. cuma yang ai boleh cakap eyhhh hari nih sudah masuk bulan November. jadi genaplah tinggal lagi 19hari sisa sisa baki hari hari ai berstatus cik. dan kalau ai selak selak kalendar dengan terang terang nya ai cuma akan nampak cuma tinggal baki lagi 2kali hujung minggu untuk ai ber huha huha sebagai anak dara.

jadi ai dengan suka hati nya menggugel gugel due time and date countdown. hasilnya inilah yang ai dapat. jom kita yeayyy beramai ramai!

It is 19 days from the start date to the end date, end date included

Alternative time units 19 days can be converted to one of these units:

1,641,600 seconds
27,360 minutes
456 hours
2 weeks (rounded down)

huwaaa.. bak kata encek tunang clock is ticking time is running.. NovemberRain bertukar menjadi NovemberRainbow.. lalalalala.. Alhamdulillah.. =)

ramai orang bertanya kenapa tiba tiba ai berubah jadi sangat gembira. tergedik gedik mahu kawen sangat ke? bukan! bukan tergedik gedik soalnya sekarang. kalau yang selalu baca belog buruk ai mesti sudah faham sedari awal. cuma apa yang ai boleh cakap sekarang ini adalah ai terlalu bersyukur. Allah uji ai bertahun tahun lama nya. kemudian dengan berkat niat dan hati yang selalu ikhlas saat ini semua kesedihan yang dulu Allah gantikan dengan kegembiraan dan kebahagiaan baru. jadi ai harus hargai sebaik mungkin. haruslah ai ucap syukur Alhamdulillah setiap masa. sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan Allah Maha Adil. doa doa orang yang teraniaya selalu Allah dengar dan mudah Allah makbulkan. insyaAllah. ameen. nyte nyte!

Friday, 28 October 2011

Cocok Cocok HIV Test Campur Ketaq Ketaq Interview

salam sayang cocok cocok. ahahhh hari nih otak ai mereng sikit. bukan sikit tapi banyak kot rasanya. manakan tidak penat siang tadi belum hilang. ouh yea jom ai share pengalaman gumbira ai dalam proses kerja kerja kawen nih. huuu berbunga bunga hati rasanya. berbungalah sangat ye tak? tinggal lagi berapa hari aje baru gedik nak setelkan hal hal yang major nih. phewww mencabar iman weyh!

pagi ai bangun seawal awalnya konon mahu jadi muka yang terpaling awal betenggek depan kaunter nombor. tapi rupanya ramai lagi ummat manusia yang lain yang jauh lebih awal dari ai dan EncekJantungHati padahal waktu kami sampai jam baru aje pukul 7.40am. dengan muka penuh semangat last last kena gelak percuma dek EncekTunangan EncekJantungHati ai. hampir setengah jam tunggu untuk dapatkan nombor. sempat bergelak ketawa sebentar dengan beliau. sekarang nih semakin dekat hari yang d tunggu ai semakin belajar untuk terima kehadiran beliau sepenuhnya dalam hidup. sebelum nih mana pernah mengaku beliau EncekTunangan tapi sekarang dalam sisa sisa saki baki hari hari dalam alam pertunangan nih barulah ai mahu mengaku bahawa dia EncekTunangan ai. kesian beliau. maaf sayang!

dapat nombor penuh eksaited pergilah ke bilik nombor 7. tunggu punya tunggu hampir 2jam. mak nenek macam ai bila dah kena tunggu lama lama haruslah merengek rengek. bila EncekJantungHati tanya rupanya kena terus masuk serah nombor sendiri kemudian baru tunggu angka giliran naik. aiseyhhh hangen betul pagi pagi tadi. elok beliau masuk serahkan nombor sudah kena tuju soalan dari AbangMA dekat situ tanya mana borang kebenaran untuk ujian HIV warna kuning? haruslah dua dua pun blurrr. sudahnya kami terpaksa rushing pergi PejabatAgamaButterworth semula sebab borang kuning tuh cuma boleh dapat dari situ aje. rupanya ini sistem baru proses bakal pengantin negeri PulauPinang. borang kuning nih baru d kuatkuasakan bulan Ogos2011 padahal kami ambil borang untuk kawen tuh bulan Enam2011. haruslah ketinggalan zaman. tapi borang nih comel sebab dekat atas tuh ada tulis untuk bakal pengantin. bila baca terus tergelak gelak sendiri sebab macam lawak aje budak kecik macam ai nih dah nak kawen. ha ha ha!


~gara gara borang kuning berserta sampul surat sulit untuk bakal pengantin nih aje kami jadi kelam kabut. haishhh~

selesai soal borang kembalilah kami ke pangkal jalan untuk selesaikan ujian HIV yang terbantut tadi. itupun ada lagi borang borang yang perlu d isi. kerja ai harinih asyik isi isi borang aje. kenalah pulak EncekJantungHati pandai meragam tak mahu tulis sendiri sebab ai selalu gelak tulisan beliau comot. jadi sebab taknak ai gelak gelak beliau serahkan semua tugas tulis menulis nih dekat ai dari awal dulu sampai sekarang dan beliau cakap sampai bila bila pun. sighhh! mengada ngada betul.

d pendekkan cerita urusan ujian darah nih selesai pukul 12noon. sila bayangkan separuh hari melangut dekat hospital sedangkan kami tengah kejar masa untuk sesi interview kawen kawen dekat PejabatAgama pulak. sudahlah jari sakit kena cucuk. phewww ai rasa ai lagi sanggup ambil darah cucuk dekat urat lengan dari kena cucuk dekat hujung jari pakai alat apatah. sudahlah kecik tapi macam kena gigit dengan ketam lepas tuh keluar darah. sakit okeyh! sampai sekarang hampir tengah malam dah nih pun belum hilang sakit lagi.


~sambil menunggu haruslah ada gambar. dan macam biasa identiti EncekJantungHati haruslah d simpan rahsia lagi. huuu~

selesai urusan ujian darah terus cabut pergi PejabatAgama. part nih la paling ai tak suka sebab memang sejak azali kelemahan utama diri ai adalah cepat gabra bila masuk interview. bila gabra konfem terus otak blurrr. EncekJantungHati boleh selamba sebab Ustaz yang interview kami tuh awal awal sudah d book TokwanHensem sebagai tukang interview sekaligus merangkap TokKadi kami nanti. paling tak adil sekali EncekJantungHati kena soal dua soalan aje. beliau d suruh mengucap dan istifar. ai pulak kena mengucap istifar dan baca AlFatihah. punyalah eksyen EncekTunangan ai katanya kabel kuat sudah d pasang siap siap. cehhh! tapi Alhamdulillah part yang paling ai takut sudah selesai. ameen!

jadi mulai saat ini perkara perkara penting berkaitan sesi sebelum akad nikah untuk part ai sudah selesai. tarik nafas lega! cuma tinggal part EncekJantungHati aje lepas nih. tapi bila ai tanya beliau sudah ready ke tak dengan muka bangga penuh konfidennya beliau jawab sudah siap hafal dah pun. yang tinggal cuma moment untuk d lafazkan d hadapan semua orang aje. ouh terharunya hati ai tiap saat kali dengar jawapan beliau macam tuh. dan setiap saat itulah ai selalu ingatkan diri ai untuk selalu bersyukur Allah gantikan setiap air mata kekecewaan ai yang lepas dengan seorang lelaki yang benar benar jauh lebih jujur dan ikhlas mahukan diri ai seadanya. pengalaman lepas banyak ajar diri ai erti cinta kejujuran keikhlasan pengorbanan setia dan tanggungjawab. dan dari pengalaman lepas jugaklah ai ajar diri ai untuk jadi lebih tabah setabah yang mungkin. dan ai bersyukur dalam saat ai takut untuk bangun bina hidup baru semula Allah hantar seorang adam yang benar benar berani nyatakan cinta beliau dengan cara yang lebih ikhlas. dan ai terima beliau seadanya d sebabkan keikhlasan beliau. dan ai yakin Allah lebih tahu kenapa Dia atur jalan hidup ai macam nih caranya.

oke lah ye! ai mahu tido dulu. mata sudah mengantuk tahap gaban. ada masa hari lain ai sambung lagi cerita dekat sini.

Tuesday, 25 October 2011

Sisa Sisa Saki Baki Status Cik.

salam. oke fine sebab lama hilang. bila tengok balik entry yang lama baru sedar hampir 3bulan jugak la ai diam. bukan diam oke. pernah ke ai diam? waktu tido yelah kot. waktu lain kecoh sepanjang masa. ouh sebenarnya ai sebok. seriyus ai sangat sebok. umum pun tahu kan ai baru mulakan hidup baru. ouh maksud sebenarnya adalah ai baru mula kerja dalam dunia baru yang terlalu berbeza. malas nak rewind kisah lama. rajin rajin belek semula entry lalu.

Alhamdulillah rezeki Allah datang dalam bulan Ramadhan. hari pertama lapor diri adalah hari pertama kita ummat islam sambut ramadhan tahun ini. seminggu bolehlah diam diam. bila sudah tahu jabatan mana tempat bertapak maka hilang nikmat duduk diam. sungguh ai sangat sebok. sepanjang ramadhan masih kalut cari kesesuaian diri dari waktu bangun tido waktu keluar rumah waktu d office dan waktu nak cabut balik rumah. semuanya gara gara harus ai redah jambatan yang jam. nak selit ikut ferry konfem lagi cepat kena sakit jantung. tapi Alhamdulillah semua berlalu dengan baik sekali.

hari raya tahun 2011 adalah hari raya paling banyak memori. memori gembira haruslah inilah pertama kali ai sambut syawal dengan gelaran tunangan orang. dan memori paling sadis inilah kali pertama seumur hidup ai jatuh sakit sejak malam raya cukup seminggu ai cuti. kiranya cuti raya tahun nih sia sia sebab ai cuma tido. orang lain pergi beraya sakan ai kena demam panas. dan kenangan paling sedih adalah sepatutnya tahun nih raya haruslah meriah sebab sakan beli baju sedondon dondon dengan EncekTunang EncekJantungHati ai. sudahnya semua pun tersimpan sebab sakit campur dengan gaduh gaduh manja ibarat perang dunia ketiga lah jugak. tapi syukur dengan pertengkaran pertama kali sehebat ini yang hampir hampir memutuskan silaturahim pertunangan kami banyak belajar mencari kesilapan diri dan kemudian sama sama betulkan apa yang kurang. Alhamdulillah.

habis raya dunia ai cuma d office. keluar rumah sesudah subuh balik ke rumah hampir lewat malam. dunia kerja ai kalinih sungguh mencabar mental. sakit jiwa bila perlu berdepan dengan audit auditan major yang boleh d katakan boleh buat ai penat tahap cipan! kesian EncekJantungHati beliau selalu d abaikan. tak ada maknanya dunia dating dating. kadang kadang mesej seround dua round terus ai tertido. kadang kadang mesej mesej termasuklah jugak panggilan panggilan hangit beliau terbiar sia sia macam tuh aje. sorry sayang tapi terima kasih sebab faham dunia kerja baru saya. anda seorang yang sangat memahami. cadangan anda yang mahu saya bertukar jabatan mungkin akan d pertimbangkan tapi cuma mungkin bukan sekarang sebab saya mahu semua pengalaman pengalaman penting d dunia itu. sorry sayang.

dan akhirnya semua audit auditan selesai sudah 2minggu yang lalu. tapi belum sempat tarik nafas lega sudah ai harus pulun ke kursus induksi seminggu pulak. ouh mannn kalau mahu tahu apa itu dunia super kelam kabut silalah ganti ai barang sebulan dua. tapi apa pun ai puas hati. kursus induksi sangatlah seronok. pertama kali ai suka pergi kursus. dan pengalaman paling manis adalah anak dara yang tengah berdarah manis ini berjaya lepasi ujian panjat bukit dekat TamanBelia. bukitnya boleh tahan lah jugak tinggi. ermmm agaknya adik sedikit kepada bukit bendera. bangga EncekJantungHati ai weyh. tunangan beliau yang gedik gedik manja nih berjaya panjat bukit. apa pun ai rindu semua kawan kawan kursus induksi sesi 4/2011.

dan sekarang ai menghitung hari tunggu hari raya haji. sebabnya hari raya haji ada kenangan yang sangat bahagia buat ai dan EncekJantungHati. kadang kadang bila duduk termenung diam diam otak ligat aje terkenang kenang setahun yang lepas. Allah maha berkuasa. siapa sangka tahun lepas tahun ai single. tahun ini tahun ai bertunangan. tahun depan? huhuhu. insyaAllah hari hari yang d tunggu semakin dekat. cuma yang ai pelik kenapa orang lain berdebar debar tapi ai tak sempat lansung untuk rasa berdebar debar. yang ai tahu ai agak keletihan dengan kerja kerja yang memerlukan ai menjadi cergas cepat dan aktif tambah lagi otak kena ligat. sila bayangkan bagaiman keadaan ai bila otak kanan fikir kerja otak kiri fikir hari penting otak bawah fikir macam macam. serabut serabai weyh! persiapan hari penting? sila bayangkan betapa ribut ributan nya keadaan ai saat ini bila ai hanya ada lebih kurang 2bulan saja lagi. yaAllah permudahkanlah setiap pekerjaan dan urusan kami hambaMu ini.

bila datang mood notty notty ai selalu usik EncekJantungHati. ai cakap sayang tahun lepas HariRayaAidilfitri anda single singelan kenal saya pun tidak tapi tahun ini anda dan saya tunang tunangan sudah. ai cakap lagi sayang tahun lepas HariRayaDeepavali kita kawan biasa biasa aje tahun ini kita tunang tunangan sudah. ai cakap jugak sayang tahun lepas HariRayaHaji kita kawan tapi mesra sebab anda takut saya terlepas sekali lagi selepas sekian lama jadi secret admirer dari zaman sekolah maka kita declare dekat facebook dari single kepada in relationship tapi identiti diri masing masing d rahsiakan sebab sebenarnya kita cuma masih kekal sebagai kawan biasa yang sedang belajar mengenali diri masing masing tapi tahun ini HariRayaHaji yang terakhir anda dan saya sambut sebagai orang bujang bujangan sekaligus tunang tunangan orang. hebatkan kuasa Allah. dunia berputar tanpa kita sedar. dan bila d renung kembali subhanallah banyak keajaiban Allah terselit dalam setiap saat kehidupan kita.

oke lah. ai bantai semua cerita dalam satu entry sebab kalau lagi lama ai simpan lagi basi lagi masam kepala otak ai nih. jadi dalam kesempatan yang ai curi curi sikit masanya nih ai ceritakan semua sekali. ai terlalu sibuk dengan dunia kerja yang kadang kadang menuntut ai bekorban masa yang terlalu banyak sampaikan ke hujung minggu pun berumah tangga dekat office. kerja tambahan sekarang adalah persiapan hari penting ai dengan EncekJantungHati. peeening kepala weyh. anda yang baca doa doa kan perjalanan ai dengan EncekJantungHati yeah. semoga Allah permudahkan semua urusan kami dalam membina masjid Allah nih. insyaAllah ameen.

##p/s untuk EncekJantungHati : sudahkan anda bersedia untuk menjadi imam saya? errr jangan lupa tahun depan zakat fitrah saya adalah tanggungjawab anda oke.##

Thursday, 11 August 2011

Spontaneous Thursday #1# Super Busy

salam sayang sayang. ceeewah! konon sayang habislah! oke oke. back to the topic ai cuma mahu cakap kuat kuat dekat sini yang ai dengan EncekJantungHati sedang sibuk memulakan kehidupan alam pekerjaan baru kami. jadi masing masing sangat sibuk. ada masa nanti ai cerita dekat sini. ini pun ai sempat update sekejap sebab hari ini ai bawak lappy datang office. kalau tidak harappp jelah nak update update bagai nih. oke got to go. bubye.

Friday, 22 July 2011

T.G.I.F Yang Second Last Punya Untuk Huha Huha!


aah betullah tuh. betullah apa? betullah ini adalah T.G.I.F yang second last sebelum masuk minggu depan kemudian tak ada lagi masa untuk huha huha duduk dekat rumah suka suka hati bangun lambat bergembira tanpa perlu sesak sesak kan fikiran dengan tekanan tekanan kerja atau berpanas panas hati untuk duduk dalam kereta lama lama menghadap jalan jalan yang sesak.

jadi adakah ai patut untuk berkata yeay? ataupun mungkin ai patut untuk berkata huwaaa? yang mana satu? sebenarnya dua dua pun ada dalam hati sekarang. separuh hati kata yeay tak sabar nya sebab bosan dah hampir sebulan duduk dekat rumah aje sampai rasa nak lemau lemau dah. dan separuh lagi hati kata huwaaa susah nya hati sebab takut untuk berdepan dengan dunia baru. kalinih kena lebih seriyus. kalinih kena lebih matang. kalinih kena usaha lebih kuat. cayokkk! cayokkk! cayokkk!

Orang Cakap The Blues Beliau Cakap You'll Never Walk Alone Pulak!

tahu tak semalam team The Blues ada dekat mana? tahu tak? tahu tak? urgh! ai rasa semua orang pun tahu dan ada jugak yang pergi tengok hidup hidup dekat stadium. oke fine sebenarnya tengok mereka live. itulah jadinya kalau ayat english d bahasa melayu kan! dan tahu tak semalam seorang peminat The Blues ini ada dekat mana? tahu tak? tahu tak? sigh! frust betul!

ini adalah kali ketiga mereka datang ke Malaysia. dan ini adalah kali ketiga jugak ai masih ketinggalan untuk berjumpa dengan mereka dekat stadium sana! uwaaa! dulu ai memang tinggal dekat Kuala Lumpur maka boleh pergi dengan senang kalau mahu tapi masalahnya tak ada yang meneman. sekarang sudah ada EncekJantungHati masalah yang menghalang pulak adalah ai dekat Penang. ye ada faham? ai dekat Penang.

ai bukanlah peminat fanatik mereka. tapi yang pasti ai peminat setia mereka. heee! kalau ada apa apa tentang mereka haruslah ai ambil tahu serba sikit. errmmm tapi kalau korang semua tanya siapa nama nama pemain team The Blues nih jangan harap ai boleh jawab dengan tepat pun. ha ha ha! ai cuma minat mereka. ai bukan fanatik dengan mereka. tapi apa pun dekat kereta haruslah ada sticker The Blues Forever oke.

hari ini EncekJantungHati kerja shift petang. dan hari ini jari beliau cedera. erk! sorry sayang. kesian anda. ai mengada ngada pergi tulis dekat dinding fesbuk beliau konon konon mengharapkan simpatilah sebab ai tak boleh pergi tengok The Blues jugak kali nih.

ai tulis macam nih : "tau tak harini team THE BLUES ada dekat mana? dan tau tak harini sorg peminat THE BLUES ni ada kt mana? sigh! frust betoi!"

anda tahu apa EncekJantungHati balas balik? beliau balas macam nih : "You'll never walk alone.. Teheee.. T kta pi kat sana trus.. Kat cni panas.. X best.. ;-)"

erkkk! oke fine! oke fine! nyata terang lagi bersuluh sesungguhnya ai dengan beliau adalah ermmm tak sehati sejiwa bila masuk bab nih. oke fine! you'll never walk la alone seorang diri. sudahlah angan angan tinggi melangit nak pergi tengok real rela dekat oversea sana nuh. ish cubit kang baru tahu!


~ini keputusannya. tapi ai tengok dekat fesbuk ada jugak yang tak puas hati. kenapa ya?~


~abang abang hensem lain kali datang lagi oke! selagi ai belum berjaya pergi tengok aksi korang dekat stadium selagi tuh korang kena selalu selalu datang sini oke!~

Wednesday, 20 July 2011

Honey! Sugar! Sugar! Ouh Honey! Sugar Sugar Glider.

semenjak dua menjak nih ai jadi gedik semacam tiba tiba mahukan seekor haiwan perliharaan. lebih bertambah gedik bila tengok gambar gambar comel haiwan perliharaan milik kawan kawan dekat fesbuk.

dekat rumah ai nih suci murni. yang ada pun kolam ikan gedabak dekat depan rumah siap dengan air terjun sekali. hasil idea ai yang seciput aje dan selebihnya TuanAbah ai yang buat dan reka cantik cantik. dalam kolam tuh adalah berapa puluh ekor ikan dok berenang renang kesana kemari sambil kejap kejap main acilok nyorok sesama sendiri. kalau time gedik lompat lompat maka adalah kesempatan nak terkejut sebab boleh tengok tiba tiba ikan melompat keluar tangkap nyamuk punya pasal. dan bila silap landing alamat jatuh ke tanah ler jawabnya.

pernah sekali ada seekor dari ikan tuh tersilap landing masuk dalam baldi dekat sebelah kolam. terkejut tergempak jugaklah jadinya malam tuh bila dengar bunyi bedebum bedebam ala ala macam orang nak pecah masuk rumah. ikan tuh seekor buat kami seisi rumah terkejut badak sumbu air tahu. tergelak gelak sampai sakit perut lah jugak jadinya.

masalah sekarang bila rasa tergedik mahu bela haiwan tuh timbul mula lah berfikir fikir nak bela binatang apa? ai pernah cuba bela seekor ikan laga dalam tahun lepas. tahu berapa hari bertahan ikan tuh? 5hari aje. perghhh! rasa bersalahnya jangan cakaplah. nak kata ikan tuh mati sebab ai tak bagi makan tak adalah ai kejam sangat sampai macam tuh. ikan tuh mati sebab ai terlebih bagi dia makan! demmm! ai punya sayang dekat ikan tuh sebab dia cantik jangan cakaplah. ternampak dekat ekspo apatah lepas tuh terus manja manja minta dekat PuanMama.

dalam 5hari sebelum kejadian tiap tiap pagi sebelum ai keluar pergi kerja ai harus bagi dia bekalan makanan yang cukup. mana tahu kalau tiba tiba petangnya ai balik lambat. haruslah lapar ikan ai tuh nanti kan. dan seperti yang ai jangka memang petang tuh ai balik sedikit lewat sebab kerja dekat office bersepah sepah. bila ai balik perkara pertama yang ai cari konfemlah ikan ai. sekali ai tengok dia sudah terbongkang dalam akuarium cawan dia. hadoi sedih sob sob sob lah kejap. takut nak bagitahu PuanMama. rasa bersalah dekat ikan comel tuh dan PuanMama pun ada. maka ai diam diam kan ajelah sampai PuanMama sedar sendiri. hiks! takut punya pasal daaa.

ada orang bagi cadangan bela kucing. masalahnya ai dengan CikAdikPerempuan ai takut gila dengan kucing. kalau nampak kucing dari jauh harus angkat kaki. pernah dekat kedai makan tiba tiba kucing lalu bawah meja terus dua dua melompat panjat kerusi sampai satu kedai yang kalut penuh dengan orang ramai semua terdiam berhenti tengok reaksi kartun kami. malu gila oke! jadi cadangan untuk bela seekor kucing itu harus d tolak mentah mentah. selamat tinggal!

kemudian ada orang cadangkan bela hamster. alamak ai! hamster memanglah comel tapi masalahnya tiap kali ai tengok hamster yang ai nampak dan bayangkan hanyalah seperti seekor tikus. huwaaaa! lagi geli geleman! euwww! ai pernah cuba pegang hamster perliharaan jiran ai. elok elok pegang bila terasa badan dengan tulang yang lembik lembik terus terlepas dari tangan. yaiks! ai geli dengan benda yang lembek lembek nih. halamak berdiri segala bulu roma ai. yeksss!

tapi ‎bila ai tengok gambar sugar glider milik kawan fesbuk tiba tiba rasa teringin jugak nak bela seorang eyh silap seekor! tapi masalahnya macam mana nk bela kalau tahap kegelian dalam diri terhadap benda benda kecik comel lembek lembek adalah sangat maximum dan melampao lampao? sedangkan kucing dengan hamster pun ai takut. ini kan pulak sugar glider. haish! sudahlah sugar glider nih boleh terbang. huwaaaa! laaagi menakutkan!


~bulatnya mata engkau yek!~


~alololololo! kecik comel aje sugar glider nih sebenarnya~


~sekali datang time dia berterbangan baru pecah rahsia besar pulak badan engkau eyk! bayangkan tiba tiba time tengah tido haiwan comel nih landing atas muka dengan keadaan macam nih. aaaa lemas lah! ngeri!~


~eeeeee! ekor dia panjang! laaagi ai bertambah tambah geli! euwww!~


~tapi bila part tengok jari jemari dia yang halus dengan kuku yang menakutkan macam tuh ai cuma boleh cakap oke fine bye! tak jadi idea nak bela seekor sugar glider!~

ada satu hari tuh dalam kereta masa balik dari hospital ai pun bodek bodek lah EncekJantungHati. dengan harapan dia bela sugar glider nih jadi ai boleh tumpang main main jek. sekali beliau cakap apa tahu? "haaa! sugar glider. alamak sedangkan hamster pun geli inikan pulak sugar glider." dan ai terus pffttt! apakah? kemudian gelak guling guling sebab baru tahu fakta baru tentang beliau. kuang kuang kuang! maka sudahlah ye. padamkan saja angan angan suci murni nih.

errr kadang kadang ai terfikir kalaulah ai boleh bela rama rama kan bagus? sekurang kurangnya tercapai lah jugak hasrat untuk ada haiwan perliharaan yang comel. cukuplah sebagai tempat buat ai bersembang seorang diri bila bosan tatkala semua orang pun sibuk dengan dunia masing masing. hu hu hu!

Wordless Wednesday #4# Mengertilah Aku Dengan Hati Dan Bukan Fahami Aku Dengan Akal Fikiran Semata Mata.




Tuesday, 19 July 2011

First Time Dapat Hadiah Sakit Hati Pada Hari Penting.

kalau yang rajin layan belog buruk ai konfem lali dengan habit ai buat sepesel entry bila sampai tarikh 19haribulan setiap bulan. nasiblah kalau ada yang loya bila tengok ai tergedik gedik dapat hadiah itu ini. nak buat macam mana itu nombor 19 ai punya ong punya nombor maaa.

hari ini genap 8bulan lah terdimengoratlah konon nya. dan hari ini genaplah 5bulan sudah terdibertunangkan konon nya jugak. kali nih ai dapat hadiah lain macam punya sepesel. sampai sekarang tengah fikir fikir samada nak simpan ke nak buang aje. kang kalau simpan lama lama hati ai makin parah. tapi kalau tak simpan dalam hati karang ada jugak yang mula naik kepala. jadi apa patut ai buat?

ouh mahu tahu apa hadiah nya? hadiah nya adalah ayat baik punyaaa sampai boleh sentap segala isi alam. perghhh! seriyus ah ai terdiam. oke fine! terima kasih lah berbanyak banyak nya yea EncekJantungHati. hadiah kali nih menarik habis. eyh silap menyakitkan hati betul!

ai tak minta pun yu baik baik hati bagi ai itu ini sebab semuanya ai boleh cari sendiri. ai pun tak minta lebih lebih dari yu untuk buat ai macam puteri raja ke puteri bunian sekalipun. cukup sekadar faham ai. bukan faham ai untuk jatuhkan ai? dan bukan faham ai semata mata lakonan untuk dapatkan ai! sedangkan saat nih ai sedang berperang dengan keadaan dan diri ai sendiri untuk sembuh. ouh yea sebelum ai terlupa ai minta maaf banyak banyak lah yea sebab sedar tak sedar rupanya 8bulan sudah ai menyusahkan yu.

selama hari nih ai tak pernah minta yu berubah semata mata untuk dapatkan ai. erk! tak pernah pun oke! jadi yu berubah semata mata untuk pastikan ai milik yu lepas tuh yu jadi diri yu semula? maka ai adalah tipah tertipu ke apa nih? sigh! sakit hati oke. seriyus ai sangat sangat sakit hati. bukan setakat sakit hati tapi kecewa. macam nak tembak tembak orang pun ada jugak.

selama hari nih ai tak pernah minta simpati yu untuk ada dalam hidup ai. ai tak pernah minta yu datang dalam hidup ai lebih dari seorang kawan. dan ai tak pernah pun minta yu jadi superhero yang konon konon nya mahu selamatkan hidup ai. nope! nope! ai tak perlukan superhero apatah lagi superman! dan ai tak perlukan semua kebaikan itu yang d kemudian hari nya semua itu d ungkit semula!

lagi banyak ai cakap dekat sini lagi melalut. jadi ai simplekan semuanya. harap yu mengerti dan bukan sekadar faham semata mata! ai tak pernah minta diri dan keadaan ai tersangkut dalam keadaan yang sesukar nih selama hari nih. ai tak pernah minta ai d uji atau d duga dengan ujian seberat berat ujian nih selama hari nih. orang yang tengok boleh cakap kesian kesian dan kesian. orang cakap berat mata memandang tapi berat lagi bahu yang memikul.

bukan ai tak redha dengan takdir hidup ai selama hari nih. 9tahun bukan satu masa yang singkat. kalau d hitung balik setiap apa yang ai hilang maka yu akan faham kenapa terkadang ai seolah olah orang yang jatuh terduduk sampai tak mahu bangun lagi. tapi tengok keadaan ai hari ini? ai masih mampu bangun ai masih mampu berdiri ai masih mampu untuk belajar berjalan perlahan lahan hasil dari kesakitan dan kekecewaan yang ai tanggung. cuma terkadang ai perlukan bahu untuk ai menumpang kekuatan. cuma terkadang ai perlukan tangan untuk memegang dari terjatuh semula. tengok macam mana seorang bayi yang baru belajar bertatih untuk berjalan maka itulah keadaan diri ai hari ini.

ai cuma mahu pinjam kekuatan. ai cuma mahu pinjam semangat. ai cuma mahu pinjam keazaman. ai tak minta diri ai d papah selamanya. ai tak minta tangan ai d pimpin selamanya. malah ai tak minta diri ai d dukung selama mana pun. ai hadiahkan senyuman untuk semua orang saat ai sakit berperang dengan keadaan. tapi orang hadiahkan ai sebuah tanggapan buruk bila ai sakit dan ai luahkan yang ai sedang sakit. ai tak minta diri ai d layan seperti bayi pun selama ai sakit. ai cuma minta diri ai d beri ruang untuk bernafas dan biar ai sendiri yang bangun semula. tapi siapa sebenarnya yang mengongkong kehidupan ai? siapa sebenarnya yang terlalu takut untuk terima hakikat kalau mungkin ai d takdirkan mati dalam melawan kesakitan yang d tanggung? siapa sebenarnya yang terlalu komplikated kan keadaan yang sebenarnya ai anggap simple dan mudah? siapa siapa dan siapa sebenarnya?

kata kata yu semalam cukup untuk menghancurkan hati yang sedang terluka. terima kasih jika ini hadiah yang terbaik yang mampu yu beri pada ai untuk hari ini. diri yu tak ubah seperti boneka kayu yang d cat cantik cantik kemudian dekat bahagian muka d lukis senyuman palsu. maka semua orang yang tengok mesti tertawan! mesti terjatuh hati! mesti cakap wahhh yu lah yang terpaling baik! fakta yang sebenar kayu tetap akan kayu. kalau cat tertanggal dan kalau kayu ketuk orang memang konfem akan sakit!

beri ai ruang untuk bercakap dan bukan bila ai mula buka mulut yu pulak akan mencelah! beri ai ruang untuk luahkan segala yang terpendam dan bukan bila ai mula buka mulut yu pulak akan beri sejuta jawapan dan alasan kononya cuma diri yu saja yang betul! beri ai ruang untuk bernafas sebab ai jemu untuk jaga hati yu semata mata dan buat orang fikir oke fine yu lah yang terpaling baik sekali! beri ai ruang untuk menjadi apa yang ai mahu jadi dan bukan anak patung yang yu mahu untuk menjaga hati perasaan dan keinginan yu semata mata!

ai cuba bercakap yu menghalang. jadi apa lagi cara yang ada? ai ada sabar. ai d didik dengan baik selama dulu. kalau tak percaya tanyalah BekasKesayangan ai. dia tahu siapa ai sebenarnya lebih dari orang lain. ai tak berkurang ajar tanpa sebab. ai biadap bila ai d cabar dan bila sabar sudah hilang. sedangkan ai cuma mahu ruang dan peluang untuk luahkan apa yang terpendam! itu saja.

marah ai sekejap cuma bila ai diam. dan bila waktu untuk berbincang itu tak bermaksud yu boleh mencelah sesuka hati menjawab mendabik dada kononnya cuma yu seorang saja yang betul! urgh ai fedup dengan lelaki yang ego macam nih tapi berlakon baik tak mengaku kononnya cuma dia seorang saja yang terbaik!

yu cakap ai ego! yes ai mengaku ai memang ego tapi fikir balik siapa lebih ego sebenarnya? maka ego lagi kah ai hari ini kalau yu masih mendapat peluang selama hari ini? yu cakap ai panas baran! yes ai mengaku ai ada baran sendiri. tapi pergi tanya manusia manusia lain yang betul betul kenal siapa ai maka yu akan tahu baran ai itu untuk apa sebenarnya! dan pergilah tanya mereka mereka yang lebih lama kenal ai berbanding yu pernahkah selama ai hidup hari ini perbuatan ai cuma menyakitkan hati orang orang lain semata mata?

cukuplah ayat ayat manis yu selama 8bulan nih. jangan jadi manusia yang lidah bercabang. sekejap cakap lain. kemudian lain hari nanti cakap lain. yu boleh cari orang yang betul betul sempurna. buktikan ada orang yang mampu bertahan dengan sikap dan diri yu sebenar benar nya. ai tak kisah. untuk apa ai d ikat semata mata untuk d sakiti? ai bukan anak patung semata mata! ai tak perlukan lakonan. ai tak perlukan kepura puraan semata mata. sekian terima kasih!

ai boleh d tegur tapi bukan dengan cara menyakitkan hati. ai boleh d ubah tapi bukan dengan cara yang mengecewakan. jangan fikir bersama yu adalah perkara yang mudah untuk ai lakukan. ai perlu siapkan diri ai sebaik baiknya. ai perlu kuatkan mental dan fizikal ai sekuat kuatnya. tapi pernah yu terfikirkan semua tuh? pernahkah? untuk menahan kerenah dari yu. untuk melawan rasa kesakitan ai. untuk melupakan dan bangkit dari kekecewaan silam. dan untuk berdepan dengan kata kata negatif dari luar. pernahkah yu hargai semua tuh?

jangan samakan keadaan yu dengan keadaan ai. sebab kita berdepan dengan dugaan dan cabaran yang berbeza sebenarnya. sebab ai hargai yu maka ai sentiasa berubah cuma yu yang tak pernah sedar. sebab ai terlalu hargai diri yu maka peluang dan ruang akan sentiasa ada untuk yu. sebab itulah kelemahan diri ai. terlalu pemaaf. maka yu gunakan kelemahan ai sebaik baik nya. hebat!

letih! jujur ai letih. maka d sebabkan yu tak beri ai ruang dan peluang untuk luahkan apa yang ai rasa maka ini adalah jalan terbaik. jangan terlalu bersikap mementingkan diri yu semata mata. dan paling penting tolonglah hentikan sikap pura pura yu. sampai bila yu boleh berpura pura? sampai bila?

EncekJantungHati ai mahu yu faham bila yu ikat diri ai dalam ikatan ini beerti terlalu banyak perkara yang perlu dan bakal ai korbankan semata mata kerana taraf dan darjat yu sebagai bakal suami. seboleh boleh nya ai sedang belajar untuk menjadi seorang isteri seorang tunang seorang kawan seorang sahabat dan seorang musuh untuk yu agar yu tahu hakikat dunia sebenar. isteri tunang kawan sahabat dan musuh yang akan selalu membantu yu untuk bangkit semula ketika seluruh dunia berusaha menjatuhkan yu. sahabat yang akan buat yu percaya diri yu semula. tapi apa guna kalau yu layan ai antara perlu dan tak perlu.

jujur jika ai masih memaafkan yu bukan bererti ai masih mencintai. ai maafkan yu lebih kerana ai masih mencintai diri sendiri. saat ini kalau langkah ai pilih untuk pergi itu beerti hati ai terlalu terluka. lebih teruk dari terluka. hati ai hancur sepenuhnya. ai perlu berlaku adil dengan diri sendiri. kesian hati perasaan jiwa dan diri ai sendiri. sampai bila ai perlu biar mereka d sakiti? selalu ai melangkah pergi dan kemudian nya ai kembali dengan memberi ruang dan peluang untuk kesekian kalinya. tapi kali ini biar semua kesakitan nih terhenti cukup sampai sini.

dan paling penting ai takkan menyusahkan yu lagi dah. cukuplah. ai tak perlukan pertolongan dari yu dan kemudian hari nanti yu akan cakap yang bukan bukan sekali lagi sama seperti apa yang yu cakap pada ai hari ini. hancur luluh hati ai. kesakitan kesusahan kesukaran kesengsaraan ujian dan dugaan dari Allah untuk ai selama hari ini bukan atas permintaan ai. tapi bila ai d pilih oleh Dia maka ai dengan rela hati dan redha terima semuanya. dan ai tak pernah mintak orang orang lain apatah lagi keluarga ai sendiri turut sama terbabit dengan kedukaan ai hari ini. cubalah untuk mengerti keadaan ai sebaiknya dan bukan fahami ai semata mata. terima kasih.

Selamat Hari 19haribulan. Selamat yang ke 8bulan. Selamat yang ke 5bulan. Selamat untuk ke 242 hari.

Hantu Pulut Pulut Pulut Pulut.

pernah dengar pasal hantu pulut? pernah jumpa hantu pulut? pernah tengok hantu pulut? boleh bayangkan macam mana kehenseman sebenar hantu pulut? eyh ai tak pernah jumpa. tak pernah jumpa. tak pernah tengok. tak pernah bayangkan pun. tapi yang pasti kalau korang letak pulut depan mata ai konfem anak tekak terus jadi tergedik gedik semacam kalah budak budak dok bergedik gedik menari shuffle kais kais tanah. jadi agaknya itulah yang d namakan hantu pulut. heee!

selalu yang feymes memang konfemlah pulut deghian. tapi masalah entahlah apa salah silap anak tekak ai loya bebenau kalau makan raja buah nih. bukan tak pernah cuba. sebab sudah cuba lah ai tahu ai tak boleh makan deghian nih. jangankan makan bau jek sudah cukup memeningkan kepala ai. boleh ting tong sekejap d buat nya. selalunya kalau ai teman PuanMama pergi pasar bila musim deghian konfem beliau akan beli. lepas tuh ai pulak naik kereta memang jenis tak pernah buka tingkap hirup udara segar masa drive. jadi dapat tak korang bayangkan betapa ting tong nya ai masa memandu sepanjang jalan rasa macam ya ampun kenapalah jauh sangat rumah ai nih. yang peliknya PuanMama cakap masa beliau mengandungkan ai beliau suka betul makan buah deghian nih. mungkin sebab dulu masa duduk dalam perut PuanMama ai dah asyik selalu sangat makan sampai dah jemu kot kan?


~ini buah deghian @ duyan @ doyan @ durian~


~dan ini pulak pulut deghian @ duyan @ doyan @ durian~

jadi d sebabkan ai tak boleh makan buah yang berbau wangi sungguh nih maka bila d perkenalkan dengan pulut mangga ke pulut pelam ke konfem lah ai bantai sepenuh hati. ya ampun sedapnya tuhan aje yang tahu. sejak dari hari pertama ai kenal dengan pulut pelam nih sejak haritu lah ai ketagih. asalkan nampak konfem teringin nak makan punya. tapi ai tak suka makan buah mangga. manisnya sampai ngilu gigi gigi ai nih. yaiks! tapi kalau korang letak pulut pelam sepinggan depan ai siap dengan santan yang cukup lemak manis gula semua siap memang konfem tak nampak korang lagi dah lepas tuh. kusyuk menikmati makanan yang enak nama nya!


~ini memori pertama kali ai cuba makan pulut pelam. yang ini masa pergi padang besar dekat perlis awal tahun itu hari~


~yang ini dekat port feveret ai tapau pulut pelam. perghhh memang sedap! makan sampai takmau layan sembang dengan siapa siapa pun lagi dah~


~gambar nih takde motif. saja nak berlagak tunjuk ai sedang belajar teknik bokeh. padahal pakai kamera cikai dekat henfon aje pun. peace oke!~

selain dari dua pulut yang feymes dekat atas ada pulut pulut lain lagi yang feymes. tapi ai cerita pulut yang suka aje lah ye. siapa tahu pulut kuning? ke pulut kunyit ke? pulut nih agak kelas atasan ye kawan kawan sebab jarang betoi dia keluar huha huha. biasanya kalau nak jumpa mesti waktu waktu kenduri kendara aje itu pun jarang jarang ada lagi dah. kalau dulu waktu ai kecik kecik pulut nih selalu orang buat time time naik al-quran ke habis al-quran ke. zaman sekarang rasanya tak ada lagi dah budaya macam tuh. rindu!


~terliur nya! pulut kuning makan dengan gulai ayam. perghhh! mengidam terus!~

oke sudah! itu baru masuk bab pulut kuning. belum lagi ai letak gambar pulut makan dengan ikan masin ke ikan kering ke siap dengan kelapa parut. hadoi! terliur dah! terliur dah! mana nak cari time time nih? padahal baru aje kejap tadi ai melantak sepinggan pulut pelam. melampao ah. sendiri cari penyakit tengah tengah malam cenggini pergi berangan yang bukan bukan. kalau setakat berangan tak apa lagi. nih siap gugel gugel gambar bagai. urgh! esok nak suruh PuanMama buatlah.

Monday, 18 July 2011

Hari Ini Kita Berbicara Tentang Dugaan Semasa Bertunang Ye Tuan Puan.

harinih perjalanan otak ai sangat mantap. bila otak berfungsi dengan baik maka bolehlah terhasil entry entry yang bernas dalam masa yang singkat. tapi cuba kalau otak tengah blurrr blurrr nak buat satu entry boleh ambil masa sampai 24jam tahu.

oke! d sebabkan sebulan sekali mood ai memang senantiasa menuju ke laut maka ai dengan rajin dan baik hati menggugellah mencari apalah punca. nak kata ada penyakit sesungut eyh silap bukan sesungut tapi senggugut konfemlah tidak. alah kalau setakat sakit perut sikit sikit tuh benda biasalah. kalau dulu waktu pegang title seorang student pernahlah sekali sakit perut sampai menonggeng nonggeng. kalah orang frust bercinta. dulu pun pernah jugaklah sakit pinggang sampai rasa macam nak tercabut cabut dah. tapi sekarang Alhamdulillah tak ada dah semua tuh.

oke sudah sudah! kalau biar lama lama konfem lagi jauh melalut lalut. mungkin ada yang sedar dan mungkin ada yang belum sedar ai sudah bertunang. maaf sebab belum pernah buat apa apa entry tentang majlis pertunangan ai hari itu. saja malas. boleh ke ai bagi alasan macam tuh? dan sejak ai bertunang ramai yang cakap macam nih "wah engkau seronoklah dah bertunang." "wah engkau hot lah sebab dah pegang title tunang orang." "wah engkau bestnya sebab tak lama lagi dah nak kahwin." berapa banyak wah daaa?

semua orang ingat bila sudah bertunang tuh kira sudah boleh syok habislah. sampai ada yang tak sabar sabar nak d pinang. tapi kalau d selami sepenuhnya apa erti nikah kahwin tanggungjawab suami isteri ayah ibu kadang kadang rasa takut pun ada jugak. mampukah ai jadi seorang isteri yang baik? mampukah ai jadi seorang ibu yang baik? mampukah ai?

sedangkan zaman bercinta saja sudah cukup banyak dugaan. apatah lagi zaman bertunang pulak kan. itu belum lagi dunia berumahtangga nanti. point yang terbesar dalam entry nih sebenarnya ai nak highlightkan adalah dugaan semasa dalam alam pertunangan. dulu masa single single bila dengar kawan kawan yang sudah bergelar tunangan orang menceritakan masalah itu ini mulut cuma mampu tenangkan mereka dengan berkata sabarlah sabarlah. tapi sekarang bila diri sendiri yang hadapinya baru faham.

terkadang rasa lelah sangat. terkadang rasa haih sudahlah malas sudah mahu fikirkan semuanya. untuk yang berkesempatan bercinta dahulu sebelum bertunang itu d kira satu bonus. dan macam ai dengan EncekJantungHati pulak tidak punya masa alam percintaan. berkawan hanya untuk 3bulan kemudian beliau hantar rombongan meminang. jadi sekarang dalam alam pertunangan inilah masa yang ada untuk kami saling mengenali antara satu sama lain saling mencari persefahaman saling mencari segala gala nya lah. dan dalam alam pertunangan ini jugaklah kuatnya dugaan yang datang menguji.

dekat sini boleh ai buat kesimpulan antara dugaan dugaan semasa alam pertunangan :

1. emosi diri yang tidak terkawal. perkara yang kecil akan menjadi besar sehingga pergaduhan terjadi. yang ini memang betul pun. tambah pulak dengan keadaan ai yang belum pulih sepenuhnya dari sakit nih. tuhan saja yang tahu betapa ai letih dengan keadaan macam nih. haih!

2. gangguan dari pihak ketiga. jika sebelum bertunang tiada siapa yang mendekati anda atau pasangan anda namun bila sudah bertunang masa nih lah tiba tiba nak jadi perhatian. kalah artis. kata atuk atuk nenek nenek makcik pakcik ini sebabnya seri orang bertunang. cesss. yelah sangat tuh! tapi memang betul pun. ai sudah dan sedang lalui masalah nih. EncekJantungHati pulak tak tahu lah kalau time time nih beliau gatal nak test power ayat mengayat. harap harap tak lah ye!

3. masalah berkaitan kewangan. anda dan pasangan asyik asyik tidak dapat menyimpan duit untuk majlis perkahwinan nanti. duit yang ada entah kemana d belanjakan. errr yang ini? ai belum dapat nak pastikan lagi. tunggu nanti bila ai sudah start kerja boleh ke tidak ai menabung. ha ha ha ha ha!

4. pengurusan hal perkahwinan juga boleh menimbulkan masalah. anda mahukan tema itu. tunang anda pulak inginkan tema ini. kan ke memeningkan kepala? untuk ai masalah ini sedikit setel sebab EncekJantungHati jenis terbuka. apa ai pilih itu jugaklah pilihan beliau. lega! lega!

5. tiba tiba rasa seperti tidak bersedia untuk berumah tangga. perasaan ragu ragu timbul setelah bertunang. untuk yang ini ai sebelum bertunang lagi sudah ragu ragu tak bersedia semua pun adalah. dan sampai sekarang kadang kadang selalu suarakan hasrat hati untuk tangguhkan semuanya dulu sampai ai ready. tapi tah bila tahun ai nak bersedia ai sendiri pun tak pasti. harap maklum. apatah lagi perasaan ragu ragu yang timbul tuh d campur pulak dengan rasa takut untuk terluka sekali lagi.

6. jika dulu bukan seorang yang kuat merajuk tiba tiba bila sudah bertunang sikit sikit punya hal pun boleh terasa sampai jadi merajuk. tunang pulak malas nak layan kerenah. boleh jadi tak keruan hubungan anda ye. oke fine! oke fine! oke fine! yang nih memang kena sejibik sejibik dekat muka ai. tapi bukan salah seorang ye. kalau beliau tak buat ai terasa hati tak ada nya ai nak merajuk 24jam 7hari seminggu. penat tahu!

kalau ikutkan ai tak mahu bertunang lama lama. kalau dulu masa zaman anak dara sunti waktu tuh selalu berangan d pinang kekasih hati tercinta biarlah tempoh pertunangan ai sekejap cuma. pernah ai terfikir untuk bertunang sekadar beberapa jam sahaja sebelum majlis akad nikah. bukan apa sebab ai tak mahu pening pening kepala. kalau nak bergaduh ke apa ke sekurang kurang nya kalau terputus d tengah jalan tak adalah rumit serumit rumit nya. bukankah pertunangan itu sudah d kira kan sebagai perjanjian yang melibatkan banyak pihak. waktu nih kalau nak bertengkar bergaduh berpatah arang berputus kasih eyh susah betul tahu. ramai kaki tangan yang akan masuk campur. susah! susah!

tapi apakan daya tuhan lebih tahu apa yang terbaik untuk jalan takdir ai. maka tup tup sekarang ai sudah bergelar tunangan orang. dan Alhamdulillah 19haribulan julai 2011 genaplah 5bulan sudah ai bertunang. yaiks! sekejap aje sudah hampir setengah tahun pegang title tunang tunang nih. euwww ajaibnya! hi hi hi!

dalam ajaib ajaib pun boleh d katakan sebulan sekali konfemlah bergaduh berperang ber segala jenis ber lagi. dan biasanya ai lebih suka block beliau dari fesbuk tak pun hide aje wall ai kemudian offline kan chat. matikan henfon berhari hari. abaikan segala gala nya berminggu minggu. dan bila masa ai sendiri itulah ai akan rasa YaAllah tenangnya hati dan perasaan. ai tak suka gaduh gaduh. sebab tuh lah bila musim bergaduh pun tiba ai pilih jalan untuk diamkan diri sampai keadaan oke. mungkin cara ai sedikit kejam tapi mungkin itu lebih baik untuk beliau. tak adalah beliau rasa terbeban dengan tingkah laku ai. bagus kan? dari berperang mulut berperang mesej lebih baik diam. bila sudah luahkan segala yang terbuku tapi keadaan masih sama maka diam itulah pilihan ai. dah tak sayang buat apa nak cari cari lagi ye tak? huh! buat jadi gaduh aje. penat lah!

kecewa jangan cakaplah. hancur luluh lah hati dengan keadaan. tapi apa guna kita memaksa orang lain untuk berubah ye tak? jadi baik ai yang berubah menurut keadaan. macam macam dugaan dalam alam pertunangan nih. kadang kadang yang tak masuk akal pun ada jugak. bila sudah penat ai akan diam dan abaikan segalanya. fokus ai cuma dunia ai sendiri. itu perkara yang paling terbaik. dan kalau ai rasa stress sangat sangat sampai tension tension bagai atau pun rasa lansung tak d hargai dan d perlukan lagi maka ai suka cuci kereta. tak kisahlah cuci sendiri atau cuci dekat carwash. setakat hari nih ai rasa itu adalah habit paling mujarab untuk neutral kan balik segala perasaan yang berasid atau yang beralkali dalam hati ai.


~entah berapa lama ikatan pertunangan yang rapuh mampu bertahan?~

‎"Berlaku baiklah terhadap kaum wanita lantaran mereka diciptakan dari tulang rusuk yang bengkok adalah bahagian yang teratas. jika kamu cuba untuk meluruskannya kamu akan mematahkannya dan jika kamu membiarkannya ia akan tetap bengkok maka berlaku baiklah terhadap kaum wanita kamu." - Hadis Riwayat Al-Bukhari dan Muslim.

Favicon? Tak Reti Lah Nak Buat Macam Mana!


dalam minggu lepas ada perasan benda baru muncul dekat design belog. oke dengan super gediknya teruslah cuba. tapi hampeh sampai sekarang asyik gagal aje. gerrrammm nya! entah apa tah tak kena. jadi rasa macam ahhh sudahlah! siapa siapa dekat sini sudah pandai guna menda alah baru tuh? silalah beri tunjuk ajar dekat hamba insan yang hina dina nih. huwaaa gagal! gagal! gagal!

Feelings Can Be Controlled But Tears Never Lie.


nampak macam hebatlah sangat bila tajuk kalinih pakai bahasa mat saleh. padahal tak pandai nak pusing pusing ayat dalam bahasa melayu untuk cuba sampaikan maksud yang terpendam. jadi apa yang terlintas itulah yang d tulis.

jujur ai bukanlah seorang yang pandai untuk luahkan apa saja yang terpendam dalam hati. manusia komplikated. kadang kadang sangat berserabut. yea itulah ai. ai pernah punya seorang kawan. biarpun sekadar kawan biasa tapi dia terlalu pandai menilai dan tafsir diri ai. dia pernah berpesan dan selalu berpesan janganlah terlalu memendam apa keinginan hati walau sekadar hal yang biasa biasa.

jujur kadang kadang hati terlalu rindu dengan diri sendiri yang dulu. yang punya dunia sekadar dunia ketawa. biar sedalam mana sekalipun masalah atau kesedihan yang datang tak ada sedikit pun rasa terbeban dalam hati. bila sampai satu masa dalam sedar tak sedar semua masalah yang d tanggung semuanya selesai dan setiap kesedihan yang bersarang dalam jiwa semuanya hilang. kadang kadang jenuh memaksa hati untuk mencari semula diri yang hilang. tapi bukan semudah yang d fikirkan. diari diari lama. menyoal teman teman lama. bertanya diri sendiri sepuas nya. tapi sampai ke saat ini belum berjaya.

terkadang rasa kecewa penuh d hati. sehingga timbul rasa lemah sedih putus asa yang lebih dalam. kesakitan yang d tanggung sudah cukup satu ujian yang berat. kekeliruan yang d alami sudah cukup memenatkan diri. lalu bila d tambah dengan tekanan yang d luar sangkaan diri maka apa yang tinggal untuk d jadikan penebat kedukaan?

bila tersenyum orang berfikir ouh dia sudah sembuh maka tak perlu d risaukan apa apa lagi. tapi bila diri bersuara sakit yang datang tak tertanggung lagi rasanya maka orang berkata sakitnya sikit tapi mengadanya lebih. sampai satu masa hati nekad memilih jalan untuk terus berdiam diri dan biarlah tiap kesakitan demi kesakitan apatah lagi kesedihan demi kesedihan yang datang itu d tanggung sendiri sepenuhnya.

bila bersendiri diri selalu memujuk hati untuk bangun bina hidup baru beri peluang untuk diri tersenyum semula. jika tidak untuk diri sendiri mungkin senyuman itu untuk orang orang lain. maka dengan kepayahan diri sendiri bangun lalu membuka ruang dan peluang untuk orang orang lain tersenyum. cukuplah sekadar itu balasan yang baik mampu d beri kepada mereka.

jarang diri bersuara meminta. jarang sekali diri sendiri bersuara apa yang d mahukan. jarang sekali jugak diri sendiri bersuara meluahkan tiap bebanan demi bebanan yang terpendam dalam hati. terkadang rasa marah penuh dalam hati persoalkan kenapa Dia ciptakan diri ini seteruk ini sehingga timbul perasaan mengjengkelkan dalam hati mereka yang lain. terkadang timbul rasa sedih kenapa Dia ciptakan diri ini dengan sifat dan sikap sebegini rupa sehingga timbul rasa kurang senang d hati mereka yang lain.

jadi salah siapa sebenarnya bila ada yang mempersoalkan "kenapa engkau terlalu lemah?" "kenapa engkau selalu merumitkan keadaan?" kenapa engkau selalu memilih jalan hidup yang susah?" "kenapa engkau selalu berfikiran cetek?" "kenapa engkau selalu melemaskan suasana?" "kenapa engkau itu dan kenapa engkau ini?"

bagaimana harus diri ini menjawab? apakah semua kebaikan dan kesempurnaan diri ini sudah tertutup dengan semua kelemahan kelemahan tersebut? atau mungkin sebelum anda d lahirkan ke dunia anda pergi menghadap ilahi terlebih dahulu untuk meminta "YaAllah lahirkan aku ke dunia dengan kesempurnaan tanpa sedikit cacat cela apatah lagi kelemahan atau pun mungkin kekurangan samada yang nyata atau pun tidak nyata agar d dunia aku mampu untuk senangkan hati setiap insan yang bersama d dalam kehidupanku nanti." jika ya maka mungkin sebelum d lahirkan dulu diri tidak berkesempatan untuk bertemu penciptanya meminta kesempurnaan sedemikian rupa.

mungkin itu jawapan yang terbaik untuk mereka mereka yang mempersoalkan kelemahan kelemahan yang ada pada diri ini. lebih sukar untuk d terangkan apatah lagi kelemahan itu bukanlah kelemahan yang nyata. sejujurnya diri jiwa hati malah fikiran diri terlalu lalu lemah. apalah yang kuat hanyalah semangat diri cuma. selebihnya itulah kelemahan diri ini. lebih hebat bila kelemahan kelemahan itulah juga yang d uji Allah. tapi syukur diri masih punya semangat. jika semangat pun hilang mungkin sekarang diri tidak lagi melihat dunia.

bukan satu yang memalukan untuk diri ini berterus terang d sini betapa terlalu banyak kelemahan yang ada. sehingga satu saat tak terasa lansung wujudnya apa apa kelebihan atau keistimewaan. terkadang diri bersyukur. walaupun kelemahan kelemahan itu selalunya d uji tapi dengan kelemahan kelemahan diri yang tidak nyata ada itulah juga buatkan diri selalu menjadi hamba yang bersyukur seadanya. jarang sekali timbul rasa riak sombong apatah lagi membangga tak tentu pasal. terkadang terlalu murah air mata sehingga terlalu cepat ia mengalir bila hati tercuit sikit dengan kesedihan. walaupun hanya sekadar tercuit cuma. lantas ada yang berkata "itulah engkau terlalu sensitif. menyusahkan betul." sebenarnya apa kesusahan yang d tanggung sedangkan yang merasa adalah diri ini sendiri dan bukan orang lain?

diri ini jugak manusia biasa. terkadang hilang sabar yang bersarang d hati. tapi selalu jiwa memujuk hati dan perasaan pendamkan sebaiknya walaupun tersangat sakit rasa yang d tanggung. jadi salah siapa bila diri berkasar menjadi biadab berkurang ajar bila rasa marah yang timbul masih cuba d simpan sebaiknya? salah diri ini kah jika tak tahu bagaimana untuk menunjuk perasaan marah? kecewa? sedih?

terkadang diri selalu salahkan sendiri. setiap masa beralah sebaik mungkin demi untuk senyuman pada setiap wajah wajah mereka. harga untuk sebuah senyuman itu adalah rasa derita dan terseksa dalam diri kerana terpaksa menyimpan setiap rasa sakit sedih kecewa marah putus asa dan menyesal. lantas bila keadaan sudah terbiasa maka otak sudah terkeliru untuk mentafsir sebaiknya perasaan apakah yang d rasa. ini kerana hati dan otak sudah d set kan sepenuhnya walau apa sekalipun terjadi biarlah hanya senyuman yang terukir d wajah wajah mereka dan setiap zarah kesedihan itu harus diri hirup sepenuhnya oleh diri ini.

peluang sentiasa ada. kerana harga untuk sebuah senyuman adalah peluang demi peluang. dan harga untuk setiap peluang itu adalah penyeksaan penderitaan yang d simpan jauh jauh d satu sudut dalam hati. dan sudut itu d kunci sebaik baiknya kerana takut bila bila hati terluka nanti penyeksaan dan penderitaan itu akan keluar menghasut lalu menghilangkan peluang yang bakal timbul sekali lagi untuk kesekian kalinya.

cuma saat ini diri sudah terlalu letih. demi tuhan ketentuan Allah itulah yang terbaik untuk diri ini. demi tuhan tiap penciptaan Allah pada diri ini walaupun adalah keburukan dan kelemahan yang teruk pada mereka tetapi diri tetap merasa syukur teramat bersyukur. kerana keburukan dan kelemahan pada sangkaan mereka itulah yang menjadi diri ini sentiasa ingat berpijak pada dunia yang nyata. kerana keburukan dan kelemahan pada sangkaan mereka itulah yang menjadikan diri ini kuat dan tabah untuk menjalani hidup yang penuh dengan ujian dan dugaan maha hebat dari Allah sehingga ke saat ini. kerana keburukan dan kelemahan pada sangkaan mereka itulah yang menjadikan diri ini seorang yang berani sehingga mampu lakukan suatu yang d luar jangkaan mereka.

diri tak pernah meminta Allah hadirkan seseorang sebagai pengubat sepi apatah lagi penawar bisa kesedihan akibat hati hancur kerana terlalu berpegang pada janji manusia. d saat bersendiri itu terasa dekatnya diri dengan Allah sehingga rindu kepada manusia bertukar sepenuhnya kepada rindu yang mendalam untuk menghadap Allah secepat yang mungkin. malah diri tak pernah rasa takut untuk kecewa dengan keadaan sekeliling atau masa masa mendatang jika d takdirkan Allah diri harus menempuh hidup bersendirian hingga ke akhir hayat nanti. sehingga tidak timbul lagi rasa malu atau segan untuk menghadap kata kata nista yang selalunya menggelarkan andartu atau apa jua sekalipun. sehebat itulah rasa berani yang Allah kurniakan d saat diri terkapai kapai menderita sendirian.

selepas ini biar takdir tentukan sebaiknya. kerana diri sudah tidak mahu berfikir apa apa lagi sebaiknya. kerana diri sudah letih untuk beralah sebaiknya. kerana diri sudah tidak mahu berkorban hati dan perasaan sebaiknya. kerana diri sudah tidak mahu lagi ada hati hati yang terluka. kerana saat ini apa yang d rindukan cuma pelukan kasih sayang penciptanya berbanding kasih dan sayang dari manusia yang sifatnya kekal hanyalah sementara.

kuasa Allah terlalu besar. Maha Besar malah luar biasa luar dari apa yang mampu d jangkau akal fikiran. dan Allah ciptakan diri yang penuh dengan kelemahan ini dengan lebihnya hati yang selalu benar. dan setiap apa yang terlintas d hati selama diri hidup hingga ke saat ini belum pernah lagi silap. dan saat ini hati sudah menilai sebaiknya dengan apa yang bakal d bina. betul kata hati tiap apa yang terlalu mudah d dapati apatah lagi murah harganya jarang sekali d hargai sebaik mungkin. ia sekadar d perlukan untuk penuhkan ruang ruang kosong yang ada. bila nanti timbul rasa bosan jemu maka berjuta alasan yang bakal timbul semata mata untuk menggantikan ia dengan yang lebih baik sempurna hebat dan betul betul memuaskan hati.

jujur diri memang tidak pandai untuk menjaga hati sesiapa pun. malah diri tidak tahu bagaimana untuk menghargai sesiapa dengan sebaik mungkin. diri tidak pandai berkata kata untuk menunjukkan kasih sayang dan penghargaan. diri tidak pandai untuk berlakon lakon berbuat baik untuk menunjukkan kasih sayang dan penghargaan. tapi dalam setiap perbuatan diri itu adalah kasih sayang dan penghargaan sebaiknya. terpulang pada yang mampu menilai. terpulanglah kepada yang mampu mentafsirnya.

terkadang kita selalu merasa tiap perbuatan tiap usaha tiap pengorbanan kita itu sudah sehabis baik untuk sesiapa pun. tapi pernahkah kita bertanya kepada diri sendiri kenapa tiap perbuatan tiap usaha dan tiap pengorbanan itu seolah olah lansung tidak d hargai? mungkin pada diri kita itu adalah tahap sehabis baik. tapi sebenarnya pada orang lain itu semua tidak seberapa pun. jadi bila kita cakap itu adalah sehabis baik dan pada orang lain itu adalah tidak sehebat mana maka itu bermaksud kita buat sekadar memuaskan hati dan diri sendiri. itulah yang diri ini belajar hasil dari kekecewaan silam. dan sekarang diri ini selalu berusaha lebih dari yang termampu untuk berikan sehabis baik dan bukan ala kadar seadanya dan bukan sekadar menjaja perkataan perkataan manis dan lembut semata atau hanya berpura pura berbuat baik cuma.

once you have been hurt you're so scared to get attached again. you have a fear that every person is going to break your heart again and again and again. sometimes we expect more from others just because we would be willing to do that much more for them. sometimes we must hurt in order to grow. simply because some lessons are best learned through pain.

diri selalu berjanji dengan sendiri. demi untuk setiap senyuman d setiap wajah mereka maka diri sanggup berkorban apa saja termasuklah nyawa sendiri. tapi mungkinkah setiap pengorbanan itu d hargai sebaik mungkin? atau ia d perlukan sekadar untuk melengkap ruang ruang kosong yang memerlukan dan kemudiannya diri akan terus terkapai dalam dunianya sendiri. kemudian bila diri d perlukan sekali lagi maka ia akan d cari semula. dan seterusnya itulah perjalanan hidup sehingga masa yang d pinjamkan Allah d ambil semula.

Saturday, 16 July 2011

Review Movie : Transformers 3 Dark of the Moon Dan Persidangan Robot Sedunia.

ya tuan tuan dan puan puan sekalian alam. sesungguhnya ini adalah persidangan warga autobots yang agak ketinggalan zaman. macam mana lah tak jadi ketinggalan kalau sudah tiap kali nak buat reservation mesti penuh. kecewa betul!

ingat lagi sesi review movie yang lepas? sepatutnya hari itu ai bersusah payah beratur panjang panjang dengan EncekJantugHati sebab mahu tengok movie robot robot nih la. tapi kalinih EncekJantungHati book awal awal. puas hati! alahai tuh pun dapat tengok hari selasa pukul 11.45pagi. wayang memang best lah sebab berapa kerat aje orang yang ada dalam panggung wayang tuh. dah nama pun time office hour jadi semua orang pun sibuk bekerja. EncekJantungHati ai kerja malam. hiks! oke fine. baru harinih mahu hapdet dekat sini. buruk perangai nih! simpan buat jadi pekasam dulu. sorry!

ai rasa tak perlu ai setory dekat sini kot. boleh d katakan semua orang pun dah pergi tengok dah kan kan kan? sob sob sob! ai jek yang tertinggal roket. apa pun yang ai tahu memang tiap kali transformers nih keluar dekat wayang ai lah yang paling tergedik gedik sekali. kalau boleh tengok berulang kali lah. nih pun dah merengek rengek dekat EncekJantungHati mahu pergi tengok sekali lagi. yaiks! ketagih tahap melampau. dulu time ai budak kecik selalu berebut rebut nak duduk depan tv tengok versi kartun aje. sekarang tengok versi life lagi la jenuh nak berebut rebut dengan ahli ahli masyarakat yang lain. perghhh! memang best. layannn habis!

heroin kalinih pun superb jugak. tapi part paling best sekali adalah part yang last last tuh. time semua robot robot tuh dok sebuk berperang bum bam bum bam tebabommm sana sini awek heroin dia tetap cool teguling guling jatuh bangunan melayang layang sana sini lari lari sana sini dia tetap cool pakai heels oke! dia pakai heels! homakaih sungguh hebat. ai bagitahu EncekJantungHati suruh dia fokus tengok awek heroin tuh pakai kasut apa time tuh beliau tergelak gelak. lepas tuh boleh pulak cakap nanti dia pun nak tengok ai berlari sambil pakai heels tinggi tinggi. apalah! hish. mau jatuh tetonggeng agaknya ai nanti. buat malu jek!


~Earth's Last Stand. huwaaa hensemnya! optimus prime tulah yang hensem!~


~tengok klip video trailer dia nih ja sudah cukup menimbulkan perasaan membuak buak untuk pergi tengok sekali lagi.~

okeh. dekat bawah ai share gambar gambar ai berdating dengan warga warga robot sedunia eyh. entahlah apa nak jadi. bila ai jumpa robot robot dan robot ai boleh terlupa EncekJantungHati. cuba tanya beliau macam mana bila tangan kena cubit. heee! sampai tercubit cubit beliau ah. kesian. nak buat macam mana. ai terrrfanatik dengan robot robot dan robot. harap maaf sebab kualiti gambar sangat buruk. nanti ah ai pakai kamera mahal sikit baru gambar cantik. isk!


~dapat jek jumpa bumble bee terus malu malu cover pipi merah. hiks!~


~muka teruja bila jumpa optimus prime pulak walaupun sekadar dekat dinding. muahahah!~


~boleh gila oke bila tengok semua nih! nak jugak nak jugak nak jugak jugak!~


~ha ha ha ha ha ha! puas hati. super besar oke berbanding robot robot yang lain~


~yang nih pun besar jugak. kenapalah bumble bee tak besar macam nih?~


~d sebabkan boyfren ai super sepesel maka dia kena kurung dalam sangkar kaca. kesiannya!~


~oke sudah! nih muka manusia yang tak mau balik sampai kena tarik paksa balik jugak oleh EncekJantungHati beliau. sekian!~

Thursday, 14 July 2011

Posto Di Tunggu Sampai Sudah. Yeay!

Alhamdulillah. lepas beberapa purnama jadi pungguk rindukan bulan. tertunggu tunggu seorang diri akhirnya sampai jugak surat yang d nanti nanti hari isnin lepas. seriyus sangat sangat tak sabar dah. bosan kot lama lama duduk dekat rumah. hu hu hu!


~tiba tiba melekat rose sekuntum padahal sah sah sudah tertulis dekat atas Urusan Seri Paduka Baginda. hiks!~


~tebal tahu! dalam nih ada 7mukasurat untuk medical checkup saja~

jadi hari selasa lepas ai pergilah buat medical checkup. PuanMama yang temankan. ketaq oke. mana tak ketaq kalau sudah tengok senarai ada 7mukasurat. semua pun bahasa medik. jenuh ai nak faham. tak ada celah yang tak kena checkup. semua pun kena. hu hu hu! ai menurut perintah ajelah. syukurlah sebab sekejap aja sudah selesai. lebih kurang dalam 1jam aje. teringat lagi last time ai pergi tahun 2008 masa tuh untuk apatah ai pun dah tak ingat untuk apa. masa tu jenuh menunggu. dengan tak ada aircond lagi. lambat. selowww. ramai orang. pening kepala betul. tapi sekarang sejuk aje sebab ada aircond. sudah teratur keadaan KlinikKesihatanButterworth sekarang. suka betul hati ai.

masa buat checkup tuh banyak betul stesen kena ikut. start dekat kaunter B lepas tuh kaunter A lepas tuh baru masuk bilik 4 untuk sesi ukur tinggi timbang berat check mata check tekanan darah. kemudian kena buat x-ray pulak. dulu x-ray selalunya abang abang yang buat. tapi masa ai pergi kalinih akak akak pulak yang buat. rasa lega sangat hati. dulu kecik kecik boleh lah gagah lagi. tapi sekarang umur pun sudah nak masuk 25tahun. tak lupa jugak title ai sekarang tunang orang. haruslah segan kalau kena buka tudung kemudian pakai baju hospital tanpa ehem ehem. haish. malu okeh!

siang tadi sampai sudah surat lapor diri dari jabatan yang ai d tempatkan. fuh fuh fuh! seronoknya sebab ai akan mula hidup baru tarikhnya betul betul hari pertama kita semua berpuasa tahun ini. seronok! ambil berkat Ramadhan tahun ini. sesungguhnya Allah sudah tempatkan jalan kehidupan ai betul betul yang terbaik saat ini. syukur sangat sangat. terima kasih YaAllah.

ramai yang cakap saat ini ai sedang rasa nikmat dari Allah hasil dari kesabaran dengan setiap ujian dan dugaan dalam hidup ai sebelum nih. jujur saat ini ai rasa nikmat yang hebat sangat atas penderitaan sejak 9tahun lalu sampailah ke saat ini walaupun sisa sisa dan saki baki untuk setiap kesakitan dan penderitaan itu masih ada. nikmat Allah yang kecil ini sudah cukup untuk hilangkan semua kesakitan dan penderitaan itu. Alhamdulillah!

haih! jadi masih ada sikit sikit hal yang belum ai selesaikan. errrr! dalam surat nih dia suruh ai buat ujian jenis darah pulak. halamak! konfem kena cucuk sebab nak ambil darah. urghhh! nih yang lemah betul nih. susah hati nya! isk isk isk.



~lepas nih ai akan jadi sibuk semula. Alhamdulillah. seronok sangat sekarang. yeay!~

Monday, 11 July 2011

Sekali Lagi Mimpi Ngeri Dia.

sejak sakit antara perkara yang boleh menimbulkan tekanan pada otak hati jantung dan darah adalah mayat. ye betul! damn ai teringat lagi macam mana dalam keadaan normal tiba tiba boleh bertukar jadi gelabah tak tentu arah menggigil gigil pucat dalam masa tak sampai sesaat bila nampak mayat depan mata walaupun jauh sebatu lagi masa asyik asyik ulang alik pergi hospital. seriyus ah ai pitam nak pengsan. nasib baik ada EncekJantungHati. macam superman jek.

oke. sambung cerita semula. semalam ai bermimpi. eyh! bukan semalam tapi malam kelmarin. errmmm rasa macam malas ah mahu sebut nama yang berkenaan. kalau siapa siapa yang memang sudah biasa dengan belog ai mungkin nanti akan faham siapa yang cuba ai maksudkan dekat sini. kalau siapa yang tak faham silalah baca entry entry ai yang lama dulu.

ai mimpi dia. yelah! dia lah! menakutkan. datang dalam mimpi bukan nak datang elok elok hensem ke apa. nih tak datang dengan berbungkus bungkus kain putih. naik van besar tinggi pun warna putih. siapa faham van apakah ini angkat tangan? hu hu hu! ye betul dia datang dalam keadaan itu. masalahnya datang dengan kawan dia pun dalam keadaan yang sama. siapa kawan dia? maaf ai tak dapat tengok sebab celah mana ai nak pergi bukak tengok muka nya. ai pun tengok dari jauh aje.


tengok dari jauh jadi macam mana ai tahu? eyh ai tahulah sebab waktu dia sampai semua orang ramai ramai cari ai sebut nama dia bagitahu dia sudah sampai. bila ai tengok luar tingkap danggg tekejut badak hipopotomus. tapi orang yang mengusungnya diorang tuh tak bawa masuk dalam rumah ai. diorang letak dekat rumah jiran ai. katanya sebab ruang rumah jiran ai lebih luas. luas hape korang nih jiran sebelah rumah ai orang india lah! mimpi nih kan selalu pelik pelik tau. kalau ingat ingat balik harus ai tergelak gelak.

lepas tuh ai pun dah tak faham jalan cerita mimpi ai. yang ai ingat ai siap siap pakai seluar jeans warna putih kemudian polo shirt warna pink kemudian ai keluar ikut pintu belakang rumah kemudian ai lari laju laju sebab tak mahu pergi tengok dia. yang peliknya walau selaju mana sekalipun ai berlari kaki ai tetap terasa sangat berat dan selowww.

bila ai bangun muka ai sangat pucat jantung sangat laju. ai keluar bilik mahu pergi mandi PuanMama tegur kenapa muka macam nampak hantu jadi ai ceritalah. cuma satu yang PuanMama tanya ai masih teringatkan dia kah? erk! tak ingat lansung pun. cuma tak d nafikan kadang kadang bila keadaan ai sangat tertekan dan tak stabil dan kecewa dengan sekeliling maka ai masih teringat ingat peristiwa ngeri dulu. kawan kawan ai cakap ai masih fobia dan trauma sebab terlalu terluka. haih! cuma diorang yang pernah tengok keadaan ai waktu itu yang faham kenapa saat ini ai boleh hilang kawalan diri bila rasa terluka. takut betul!

petang tuh ai cerita dekat EncekJantungHati. ai bagitahu beliau ai pernah mimpi yang sidia mati jugak sebelum terkantoi cerita dan keadaan sebenar yang dia bukan bersama ai lagi. sekarang ai sudah punya dunia baru jadi apakah maksud mimpi yang ai alami. hish! jenuhlah otak berfikir untuk apa ai mimpi macam tuh lagi sekarang nih. apa pun sekarang ai sudah dapat jawapan. Alhamdulillah rasa lega sangat sebab selalu macam nih. tahu tak sejak awal dengan dia dulu sampai ke saat nih tuhan selalu tunjuk kebenaran dekat ai. tak perlu ai susah susah cari. cuma cepat atau lambat aje. kalau dulu memanglah ai kecewa. tapi sekarang ai oke. sedih sikit aje tapi masih oke.

jadi ai tafsirkan mimpi ai sebagai ingatan dari Allah bahawa ai patut hati hati selalu dengan dia. sebab apa biar ai seorang saja yang tahu. jadi lepas nih ai harus lebih tabah dan kuat untuk bina kebahagiaan diri ai sendiri. kalau dia boleh kenapa ai tak boleh. ye tak? kalau dia mampu kenapa pulak ai tak mampu kan? insyaAllah Allah dengar doa orang orang yang teraniaya.

sampai mati ai takkan lupa macam mana kejamnya dia dan mereka mereka yang buat ai jadi macam orang gila hampir 2minggu lamanya. hidup tak terurus. menangis siang malam. makan pun tak kerja pun terabai sungguh tak tentu arah waktu tuh. cuma kawan kawan tempat ai tumpang kekuatan untuk teruskan kehidupan. ai d tampar laju laju sebab menangis macam orang histeria. separuh botol ai telan painkiller ponstan malam tuh sebab ai letih tapi tak boleh tido. tangan berdarah sebab tak boleh fikir dengan waras. itu semua kenangan ngeri yang takkan ai lupa sampai ai mati.

maafkan dia dan mereka mereka? erk! tengoklah dulu. ai tahu semua orang cakap sedangkan nabi ampunkan ummatnya apatah lagi ai manusia biasa. ye betul! sebab ai manusia biasalah ai belum mampu untuk maafkan dia dan mereka. kenapa? sebab dia dan mereka kejam. sesungguhnya ai cuma kenal dia tapi ai tak kenal mereka mereka. sampai ke saat ini hati masih tercari cari jawapan kenapa mereka kejam. pernahkah ai ganggu hidup mereka? pernahkah ai ganggu cinta mereka? ouh tak apalah. Allah cakap hidup manusia ada hukum karma. jadi ai selalu berdoa kalau betul ai yang bersalah dan berdosa maka ai redha terima hukuman sebagai kifarah dosa dosa ai. tapi kalau ai yang teraniaya semoga mereka dapat petunjuk betapa sakitnya diri ai lalui hasil dari dengki kianat kejam mereka dulu.

oke sudahlah. semoga berbahagia selalu. insyaAllah Allah tahu siapa yang benar dan siapa yang salah. saat ini ai sedang bersusah payah bangun dari kejatuhan yang hebat dalam kehidupan ai. ya mungkin ini balasan dan kifarah untuk dosa dosa silam ai. Alhamdulillah. sekurang kurangnya bahagian ai sudah selesai. biar ai d hukum d atas dunia. ai tak sanggup terima balasan d akhirat kelak. lebih dahsyat. menakutkan!

semoga Allah bagi ai kekuatan untuk terus pulihkan diri sendiri. kesian orang orang sekeliling ai yang tak bersalah. kadang terkena tempias dek bahang tekanan perasaan ai yang melampau lampau. betul cakap orang bukan senang nak ubatkan hati yang terluka. bukan senang nak pulihkan diri yang alami fobia apatah lagi trauma. kalau masuk hospital agak agak kena tahan dekat wad icu tak kes macam nih? hiks. oke bye!