Friday, 28 October 2011

Cocok Cocok HIV Test Campur Ketaq Ketaq Interview

salam sayang cocok cocok. ahahhh hari nih otak ai mereng sikit. bukan sikit tapi banyak kot rasanya. manakan tidak penat siang tadi belum hilang. ouh yea jom ai share pengalaman gumbira ai dalam proses kerja kerja kawen nih. huuu berbunga bunga hati rasanya. berbungalah sangat ye tak? tinggal lagi berapa hari aje baru gedik nak setelkan hal hal yang major nih. phewww mencabar iman weyh!

pagi ai bangun seawal awalnya konon mahu jadi muka yang terpaling awal betenggek depan kaunter nombor. tapi rupanya ramai lagi ummat manusia yang lain yang jauh lebih awal dari ai dan EncekJantungHati padahal waktu kami sampai jam baru aje pukul 7.40am. dengan muka penuh semangat last last kena gelak percuma dek EncekTunangan EncekJantungHati ai. hampir setengah jam tunggu untuk dapatkan nombor. sempat bergelak ketawa sebentar dengan beliau. sekarang nih semakin dekat hari yang d tunggu ai semakin belajar untuk terima kehadiran beliau sepenuhnya dalam hidup. sebelum nih mana pernah mengaku beliau EncekTunangan tapi sekarang dalam sisa sisa saki baki hari hari dalam alam pertunangan nih barulah ai mahu mengaku bahawa dia EncekTunangan ai. kesian beliau. maaf sayang!

dapat nombor penuh eksaited pergilah ke bilik nombor 7. tunggu punya tunggu hampir 2jam. mak nenek macam ai bila dah kena tunggu lama lama haruslah merengek rengek. bila EncekJantungHati tanya rupanya kena terus masuk serah nombor sendiri kemudian baru tunggu angka giliran naik. aiseyhhh hangen betul pagi pagi tadi. elok beliau masuk serahkan nombor sudah kena tuju soalan dari AbangMA dekat situ tanya mana borang kebenaran untuk ujian HIV warna kuning? haruslah dua dua pun blurrr. sudahnya kami terpaksa rushing pergi PejabatAgamaButterworth semula sebab borang kuning tuh cuma boleh dapat dari situ aje. rupanya ini sistem baru proses bakal pengantin negeri PulauPinang. borang kuning nih baru d kuatkuasakan bulan Ogos2011 padahal kami ambil borang untuk kawen tuh bulan Enam2011. haruslah ketinggalan zaman. tapi borang nih comel sebab dekat atas tuh ada tulis untuk bakal pengantin. bila baca terus tergelak gelak sendiri sebab macam lawak aje budak kecik macam ai nih dah nak kawen. ha ha ha!


~gara gara borang kuning berserta sampul surat sulit untuk bakal pengantin nih aje kami jadi kelam kabut. haishhh~

selesai soal borang kembalilah kami ke pangkal jalan untuk selesaikan ujian HIV yang terbantut tadi. itupun ada lagi borang borang yang perlu d isi. kerja ai harinih asyik isi isi borang aje. kenalah pulak EncekJantungHati pandai meragam tak mahu tulis sendiri sebab ai selalu gelak tulisan beliau comot. jadi sebab taknak ai gelak gelak beliau serahkan semua tugas tulis menulis nih dekat ai dari awal dulu sampai sekarang dan beliau cakap sampai bila bila pun. sighhh! mengada ngada betul.

d pendekkan cerita urusan ujian darah nih selesai pukul 12noon. sila bayangkan separuh hari melangut dekat hospital sedangkan kami tengah kejar masa untuk sesi interview kawen kawen dekat PejabatAgama pulak. sudahlah jari sakit kena cucuk. phewww ai rasa ai lagi sanggup ambil darah cucuk dekat urat lengan dari kena cucuk dekat hujung jari pakai alat apatah. sudahlah kecik tapi macam kena gigit dengan ketam lepas tuh keluar darah. sakit okeyh! sampai sekarang hampir tengah malam dah nih pun belum hilang sakit lagi.


~sambil menunggu haruslah ada gambar. dan macam biasa identiti EncekJantungHati haruslah d simpan rahsia lagi. huuu~

selesai urusan ujian darah terus cabut pergi PejabatAgama. part nih la paling ai tak suka sebab memang sejak azali kelemahan utama diri ai adalah cepat gabra bila masuk interview. bila gabra konfem terus otak blurrr. EncekJantungHati boleh selamba sebab Ustaz yang interview kami tuh awal awal sudah d book TokwanHensem sebagai tukang interview sekaligus merangkap TokKadi kami nanti. paling tak adil sekali EncekJantungHati kena soal dua soalan aje. beliau d suruh mengucap dan istifar. ai pulak kena mengucap istifar dan baca AlFatihah. punyalah eksyen EncekTunangan ai katanya kabel kuat sudah d pasang siap siap. cehhh! tapi Alhamdulillah part yang paling ai takut sudah selesai. ameen!

jadi mulai saat ini perkara perkara penting berkaitan sesi sebelum akad nikah untuk part ai sudah selesai. tarik nafas lega! cuma tinggal part EncekJantungHati aje lepas nih. tapi bila ai tanya beliau sudah ready ke tak dengan muka bangga penuh konfidennya beliau jawab sudah siap hafal dah pun. yang tinggal cuma moment untuk d lafazkan d hadapan semua orang aje. ouh terharunya hati ai tiap saat kali dengar jawapan beliau macam tuh. dan setiap saat itulah ai selalu ingatkan diri ai untuk selalu bersyukur Allah gantikan setiap air mata kekecewaan ai yang lepas dengan seorang lelaki yang benar benar jauh lebih jujur dan ikhlas mahukan diri ai seadanya. pengalaman lepas banyak ajar diri ai erti cinta kejujuran keikhlasan pengorbanan setia dan tanggungjawab. dan dari pengalaman lepas jugaklah ai ajar diri ai untuk jadi lebih tabah setabah yang mungkin. dan ai bersyukur dalam saat ai takut untuk bangun bina hidup baru semula Allah hantar seorang adam yang benar benar berani nyatakan cinta beliau dengan cara yang lebih ikhlas. dan ai terima beliau seadanya d sebabkan keikhlasan beliau. dan ai yakin Allah lebih tahu kenapa Dia atur jalan hidup ai macam nih caranya.

oke lah ye! ai mahu tido dulu. mata sudah mengantuk tahap gaban. ada masa hari lain ai sambung lagi cerita dekat sini.

Tuesday, 25 October 2011

Sisa Sisa Saki Baki Status Cik.

salam. oke fine sebab lama hilang. bila tengok balik entry yang lama baru sedar hampir 3bulan jugak la ai diam. bukan diam oke. pernah ke ai diam? waktu tido yelah kot. waktu lain kecoh sepanjang masa. ouh sebenarnya ai sebok. seriyus ai sangat sebok. umum pun tahu kan ai baru mulakan hidup baru. ouh maksud sebenarnya adalah ai baru mula kerja dalam dunia baru yang terlalu berbeza. malas nak rewind kisah lama. rajin rajin belek semula entry lalu.

Alhamdulillah rezeki Allah datang dalam bulan Ramadhan. hari pertama lapor diri adalah hari pertama kita ummat islam sambut ramadhan tahun ini. seminggu bolehlah diam diam. bila sudah tahu jabatan mana tempat bertapak maka hilang nikmat duduk diam. sungguh ai sangat sebok. sepanjang ramadhan masih kalut cari kesesuaian diri dari waktu bangun tido waktu keluar rumah waktu d office dan waktu nak cabut balik rumah. semuanya gara gara harus ai redah jambatan yang jam. nak selit ikut ferry konfem lagi cepat kena sakit jantung. tapi Alhamdulillah semua berlalu dengan baik sekali.

hari raya tahun 2011 adalah hari raya paling banyak memori. memori gembira haruslah inilah pertama kali ai sambut syawal dengan gelaran tunangan orang. dan memori paling sadis inilah kali pertama seumur hidup ai jatuh sakit sejak malam raya cukup seminggu ai cuti. kiranya cuti raya tahun nih sia sia sebab ai cuma tido. orang lain pergi beraya sakan ai kena demam panas. dan kenangan paling sedih adalah sepatutnya tahun nih raya haruslah meriah sebab sakan beli baju sedondon dondon dengan EncekTunang EncekJantungHati ai. sudahnya semua pun tersimpan sebab sakit campur dengan gaduh gaduh manja ibarat perang dunia ketiga lah jugak. tapi syukur dengan pertengkaran pertama kali sehebat ini yang hampir hampir memutuskan silaturahim pertunangan kami banyak belajar mencari kesilapan diri dan kemudian sama sama betulkan apa yang kurang. Alhamdulillah.

habis raya dunia ai cuma d office. keluar rumah sesudah subuh balik ke rumah hampir lewat malam. dunia kerja ai kalinih sungguh mencabar mental. sakit jiwa bila perlu berdepan dengan audit auditan major yang boleh d katakan boleh buat ai penat tahap cipan! kesian EncekJantungHati beliau selalu d abaikan. tak ada maknanya dunia dating dating. kadang kadang mesej seround dua round terus ai tertido. kadang kadang mesej mesej termasuklah jugak panggilan panggilan hangit beliau terbiar sia sia macam tuh aje. sorry sayang tapi terima kasih sebab faham dunia kerja baru saya. anda seorang yang sangat memahami. cadangan anda yang mahu saya bertukar jabatan mungkin akan d pertimbangkan tapi cuma mungkin bukan sekarang sebab saya mahu semua pengalaman pengalaman penting d dunia itu. sorry sayang.

dan akhirnya semua audit auditan selesai sudah 2minggu yang lalu. tapi belum sempat tarik nafas lega sudah ai harus pulun ke kursus induksi seminggu pulak. ouh mannn kalau mahu tahu apa itu dunia super kelam kabut silalah ganti ai barang sebulan dua. tapi apa pun ai puas hati. kursus induksi sangatlah seronok. pertama kali ai suka pergi kursus. dan pengalaman paling manis adalah anak dara yang tengah berdarah manis ini berjaya lepasi ujian panjat bukit dekat TamanBelia. bukitnya boleh tahan lah jugak tinggi. ermmm agaknya adik sedikit kepada bukit bendera. bangga EncekJantungHati ai weyh. tunangan beliau yang gedik gedik manja nih berjaya panjat bukit. apa pun ai rindu semua kawan kawan kursus induksi sesi 4/2011.

dan sekarang ai menghitung hari tunggu hari raya haji. sebabnya hari raya haji ada kenangan yang sangat bahagia buat ai dan EncekJantungHati. kadang kadang bila duduk termenung diam diam otak ligat aje terkenang kenang setahun yang lepas. Allah maha berkuasa. siapa sangka tahun lepas tahun ai single. tahun ini tahun ai bertunangan. tahun depan? huhuhu. insyaAllah hari hari yang d tunggu semakin dekat. cuma yang ai pelik kenapa orang lain berdebar debar tapi ai tak sempat lansung untuk rasa berdebar debar. yang ai tahu ai agak keletihan dengan kerja kerja yang memerlukan ai menjadi cergas cepat dan aktif tambah lagi otak kena ligat. sila bayangkan bagaiman keadaan ai bila otak kanan fikir kerja otak kiri fikir hari penting otak bawah fikir macam macam. serabut serabai weyh! persiapan hari penting? sila bayangkan betapa ribut ributan nya keadaan ai saat ini bila ai hanya ada lebih kurang 2bulan saja lagi. yaAllah permudahkanlah setiap pekerjaan dan urusan kami hambaMu ini.

bila datang mood notty notty ai selalu usik EncekJantungHati. ai cakap sayang tahun lepas HariRayaAidilfitri anda single singelan kenal saya pun tidak tapi tahun ini anda dan saya tunang tunangan sudah. ai cakap lagi sayang tahun lepas HariRayaDeepavali kita kawan biasa biasa aje tahun ini kita tunang tunangan sudah. ai cakap jugak sayang tahun lepas HariRayaHaji kita kawan tapi mesra sebab anda takut saya terlepas sekali lagi selepas sekian lama jadi secret admirer dari zaman sekolah maka kita declare dekat facebook dari single kepada in relationship tapi identiti diri masing masing d rahsiakan sebab sebenarnya kita cuma masih kekal sebagai kawan biasa yang sedang belajar mengenali diri masing masing tapi tahun ini HariRayaHaji yang terakhir anda dan saya sambut sebagai orang bujang bujangan sekaligus tunang tunangan orang. hebatkan kuasa Allah. dunia berputar tanpa kita sedar. dan bila d renung kembali subhanallah banyak keajaiban Allah terselit dalam setiap saat kehidupan kita.

oke lah. ai bantai semua cerita dalam satu entry sebab kalau lagi lama ai simpan lagi basi lagi masam kepala otak ai nih. jadi dalam kesempatan yang ai curi curi sikit masanya nih ai ceritakan semua sekali. ai terlalu sibuk dengan dunia kerja yang kadang kadang menuntut ai bekorban masa yang terlalu banyak sampaikan ke hujung minggu pun berumah tangga dekat office. kerja tambahan sekarang adalah persiapan hari penting ai dengan EncekJantungHati. peeening kepala weyh. anda yang baca doa doa kan perjalanan ai dengan EncekJantungHati yeah. semoga Allah permudahkan semua urusan kami dalam membina masjid Allah nih. insyaAllah ameen.

##p/s untuk EncekJantungHati : sudahkan anda bersedia untuk menjadi imam saya? errr jangan lupa tahun depan zakat fitrah saya adalah tanggungjawab anda oke.##