Tuesday, 1 February 2011

Its February! And Egypt's Crisis!

dah 01 February 2011 dah! selamat bulan kedua dalam tahun ini! sekejap saja kan? betapa cepat masa berlalu. sedar tak sedar saja kan. ouh tahu tak ai tergolong dalam manusia yang sangat jarang layan tv. seriyes! ai lebih banyak ngadap lappy ai 0nline 24jam 7hari seminggu.

tahu tak ai baru tahu tentang masalah dunia yang melanda bumi Mesir semalam! kesian sungguh kan ai nih. ai tengok banyak sangat orang yang post dekat fesbuk. banyak jugak blogger yang buat entry pasal hot story nih!

dalam berita dan surat khabar dalam berita semua channel pun akan cakap benda yang sama 'Pelajar Malaysia Di Mesir Selamat!'. 11,319 pelajar Malaysia berada d bumi Mesir. 6,135 orang tengah study pengajian Islam. baki selebih nya pelajar perubatan. sila bayang kan berapa ramai bakal doktor cerdik pandai kita ada dekat bumi Mesir sana tu.

semua pun sedia maklum bumi Mesir tengah huru hara. demonstrasi jalanan dekat bandar bandar besar Mesir makin meruncing. semua nya sebab nak desak Presiden Hosni Mubarak letak jawatan. talian internet talian telefon 100% d dah potong. kalau ai mau mati akal sebab tak boleh layan fesbuk dah. struktur pemerintahan Mesir dah lumpuh. polis dah tak berkuasa. orang orang yang meringkuk dalam penjara semua dah terlepas. berparti sakan lah mereka buat kerja jahat. merompak mencuri menyamun. ouh totally sangat bahaya dan menakutkan! paling kesian bekalan makanan mesti terputus. kedai kedai semua pun dah tutup. yelah siapa yang nak berjual beli kalau dah semua penjenayah besepah sepah dekat sekeliling. naseb lah dorg ambil inisiatif sendiri untuk tubuh kan kumpulan macam rukun tetangga dengan rakyat tempatan kat sana untuk jaga keselamatan sekeliling.

ai ada seorang skoolmate yang adik beliau sedang terperangkap dekat Mesir sana. hari hari ai tengok dia update status fesbuk dia meluah kan rasa hati yang risau. kerajaan Malaysia pulak baru pertimbangkan rancangan nak guna kapal selam untuk bawak balik semua student kita. haish! baru nak pertimbangkan? apelah!

apa pun jom kita doa sama sama harap harap semua rakyat Malaysia kita yang terperangkap dekat sana dapat balik sini dengan selamat. ameen!

2 comments:

Ladyulia said...

amiiiiiiiiiin :D

♣dya aien♣ said...

hye ladyulia.. :)
ameen..
lets pray hope for their safety..